Članak

Lokalno pravosuđe: U Hercegovini se traga za još 750 osoba

25. Oktobra 2010.00:00
Iako su na području Hercegovine do sada ekshumirana tijela više od 2.000 osoba, iz Instituta za nestale osobe ističu da se i dalje traga za još 750 nestalih.

This post is also available in: English

Sanja Mulać, istražiteljica Instituta za nestale osobe, područni ured u Mostaru, kazala je da je najveći broj nestalih osoba s područja istočne Hercegovine – Gacka i Nevesinja, te s područja općine Prozor.

Prema njenim riječima, u Nevesinju je tokom posljednjeg rata nestalo više od 300 osoba, a do sada su pronađeni posmrtni ostaci polovine njih.

Trenutno istražitelji ureda u Mostaru rade na ekshumaciji iz jama Lipnik i Dobrelja kod Gacka, a 25. oktobra će otputovati za Prozor.

Mulać ističe da nemaju velikih poteškoća prilikom rada na terenu, te da je zapravo jedini problem taj što, i petnaest godina nakon rata, još uvijek ne postoji spremnost da se o mjestima zločina progovori.

 “Mora neko znati od građana Nevesinja gdje je izmješteno dvadesetero ubijene djece iz masovne grobnice Lipovača u samom gradu, kao i za mnoge druge… Postoje ljudi koji imaju informacije, samo njihova svijest nije toliko zrela da tu informaciju proslijede, kako bi ove porodice konačno pronašle svoj smiraj pronalaženjem najmilijih”, kazala je Mulać.

Nakon Prozora, istražitelji će početi sa ekshumacijama u Mostaru, odnosno u Bijelom Polju, ali Mulać nije precizirala o kojim se lokacijama radi.

S.G.

This post is also available in: English