Članak

Kornjača i ostali: Neizvjestan datum početka suđenja

25. Oktobra 2010.16:23
Sud BiH je prvooptuženom Milunu Kornjači odobrio da koronografski pregled obavi u Banjoj Luci, nakon kojeg će biti utvrđeno da li je sposoban pratiti sudski proces.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji uoči početka suđenja Milunu Kornjači, Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločin na području Čajniča, Sudsko vijeće je kazalo da se Kornjača može liječiti u bolnici u Banjoj Luci, ali da koronografski pregled najvjerovatnije neće moći obaviti prije februara 2011. godine.

Na upit Darka Samardžića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, o tome kako se osjeća i da li bi suđenje mogao da prati do februara, optuženi Kornjača je rekao da želi prisustvovati suđenju, ali da zbog zdravstvenih problema to nije sposoban.

“Časni Sude, ja nisam spreman ni za kakvo suđenje. Pijem dnevno 20 tableta i moje zdravstveno stanje je svaki dan sve lošije”, kazao je Kornjača.

Kornjača, Živković i Tadić optuženi su da su od aprila do kraja maja 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo na području opštine Čajniče, te zatvaranju, mučenju, ubijanju i prisilnom preseljenju civila sa ovog područja.

Tužilaštvo ih tereti da su u maju 1992. godine, pucajući iz automatskog oružja i bacajući ručne bombe, učestvovali u ubistvima 11 zatočenih civila u “Lovačkom domu” na Mostini.

U optužnici se navodi da je Kornjača bio komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, kojoj je pripadao i Tadić, dok je Živković obavljao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Čajniče i bio član Kriznog štaba u tom gradu.

Državni sud je optužnicu protiv njih potvrdio u junu 2010. godine, a nakon što su sva trojica negirali krivicu, početak suđenja je prvobitno bio zakazan za 6. septembar.

U slučaju da prvooptuženi Kornjača ne bude pregledan do februara mjeseca, Odbrane Živkovića i Tadića su zatražile da se postupak razdvoji kako bi suđenje moglo da počne.

Sudsko vijeće je najavilo da će odluku o eventualnom razdvajanju postupka donijeti do narednog ročišta.

Povezani članci

Dragana Erjavec


This post is also available in: English