Članak

Pelemiš i Perić: Crne uniforme i šeširi

14. Oktobra 2010.00:00
Svjedok Odbrane na suđenju za genocid u Srebrenici, izjavio je da je desetak pripadnika Prvog bataljona Zvorničke brigade bilo oko škole u Pilici kada su dovedeni zarobljeni muškarci iz Srebrenice, ali da nisu dobili nikakva zaduženja u vezi s njima.

This post is also available in: English

 Pero Pavlović, bivši pripadnik Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koji je svjedočio u korist Odbrane Momira Pelemiša, kazao je da je tada vidio i drugooptuženog Slavka Perića u dvorištu kuće udaljene 15-ak metara od škole “Kula” u Pilici, gdje su bili smješteni zarobljenici.

“Meni nisu bili poznati ti što su čuvali zarobljenike. Neki su bili u civilu, a neki u uniformama. Poslije su došla četvorica ili petorica u crnim uniformama sa velikim šeširima podvezanim ispod brade”, ispričao je Pavlović. 
 
Pelemiša, bivšeg zamjenika komandanta Prvog bataljona, i Perića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost, optužnica tereti da su 15. i 16. jula 1995. godine učestvovali u ubistvima oko 1.200 Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo, te za ubistva oko 600 muškaraca u Domu kulture u Pilici.

Prema optužnici, zatvorenici su prethodno boravili u školi “Kula” u Pilici, a Perić je, uz znanje i pod komandom Pelemiša, pronašao i rasporedio vojnike Prvog bataljona da obezbjeđuju to područje.
 
Svjedok se prisjetio da je sa drugim pripadnicima Prvog bataljona bio na liniji kada im je rečeno da odu do škole gdje su zatvorenici, ali da to nije shvatio kao naredbu. Takođe je dodao da su u školu ulazili samo da “piju vode”, ali da su zarobljenike prvi put vidjeli sutradan, kada su došli muškarci sa šeširima. 

“Mi smo bili na putu. Izveli su dvojicu mladića, a poslije ih je izašlo još deset. Ovoj dvojici su rekli da im vezuju ruke nekim krpama. Čuo sam da govore da idu u razmjenu”, rekao je Pavlović, dodavši da su potom autobusi odvozili muškarce iz škole.

Svjedok je kazao da je tek kasnije, kada se vratio na liniju, saznao da su ti ljudi pobijeni na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Odbrana Pelemiša na ovom ročištu je saslušala i Miladina Radovanovića, bivšeg vezistu u Prvom bataljonu, koji je rekao da je do 15. jula 1995. godine bio u centru za vezu, ali da se ne sjeća da je stigao bilo kakav telegram u vezi sa zarobljenicima iz Srebrenice.

Radovanoviću takođe nije bio poznat ni telegram od 15. jula, u kojem Prvi bataljon traži “50 litara nafte za transport ljudstva na Kulu”, a koji mu je predočilo Tužilaštvo BiH.

Suđenje će biti nastavljeno 28. oktobra 2010. godine.     

M.T.

This post is also available in: English