Članak

Lazarević i ostali: 21 godina zatvora za zločine u Zvorniku

23. Septembra 2010.11:21
Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je pravosnažnu presudu kojom je Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića i Slobodana Ostojića proglasilo krivim, a Mileta Markovića oslobodilo odgovornosti za zločine nad civilima u Zvorniku počinjene 1992. godine.

This post is also available in: English

Lazarević, Stanojević i Ostojić proglašeni su krivima da su kao rezervni policajci Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik i stražari u Sudu za prekršaje i zgradi “Novi Izvor” u Zvorniku nečovječno postupali prema nezakonito zatočenim civilima Bošnjacima.

Pravosnažnom presudom Lazarević je osuđen na devet, Stanojević na sedam, a Ostojić na pet godina zatvora.

„Ovo Vijeće smatra osnovanim i dokazanim van razumne sumnje da su Sreten Lazarević, Dragan Stanojević i Slobodan Ostojić preduzeli radnje na vrijeme, mjestu i načinu opisanom u opisu ove presude, te na taj način izvršili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva“, kazao je Mirza Jusufović, predsjedavajući Apelacionog vijeća.

Obnovljeno suđenje ovoj četvorici bivših pripadnika SJB Zvornik pred Državnim sudom počelo je u maju ove godine, nakon što je poništena prvostepena presuda kojom su osuđeni na ukupno 27 godina zatvora. Odlukom prvostepenog vijeća Lazarević je osuđen na 10 godina zatvora, Stanojević na sedam, a Marković i Ostojić na kazne zatvora od po pet godina.

Lazarević je pravosnažno osuđen da je lično pretukao Nuriju Nuhanovića, te omogućio premlaćivanja Ramiza Smajlovića i Sejfe Omerovića, dok je oslobođen optužbi za dozvoljavanje ulaska u zatvor „paravojnim grupama koje su maltretirale zatvorenike”.

„Po ocjeni ovog Vijeća ove radnje maltretiranja paravojnih grupa nesumnjivo su se desile i predstavljaju gnusne i okrutne zločine, međutim Tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da dokaže da je Sreten Lazarević imao mogućnosti da spriječi te ulaske“, pojasnio je Jusufović.

Dragan Stanojević i Slobodan Ostojić također su osuđeni za nanošenje „teških fizičkih i psihičkih patnji“ zatvorenicima u zgradi “Novi Izvor” u Zvorniku.

Marković je pravosnažno oslobođen krivice za učestvovanje u premlaćivanju Nurije Nuhanovića, a Apelaciono vijeće je pojasnilo kako je Nuhanović neposredno nakon premlaćivanja kazao drugim zatvorenicima da “ne zna ko ga je tukao”, te da je tek naknadno kazao da je to bio Mile Marković.

“Vijeće zaključuje da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje utvrdilo da je Marković učestvovao u premlaćivanju. (…) Smatramo da je nelogično da bi Nuhanović tek mnogo kasnije kazao da je Marković kriv za ovo premlaćivanje”, kazao je Jusufović.

Pri odmjeravanju kazni, kako je kazao predsjedavajući Apelacionog vijeća, Sud je kao otežavajuće okolnosti cijenio činjenicu da su djela počinjena “sa položaja moći nad žrtvama”, dok je kao olakšavajuća okolnost cijenjeno porodično stanje osuđenih, te njihovo korektno držanje tokom suđenja.

„Posebno treba cijeniti činjenicu da su paravojne snage otežavale posao stražarima u zatvoru, te činjenicu da su za sve četiri osobe svjedoci govorili da su im pomagali tokom zatočeništva“, kazao je Jusufović.

Apelaciono vijeće je nakon izricanja presude odredilo pritvor Lazareviću, Stanojeviću i Ostojiću koji može trajati do njihovog upućenja na izdržavanje kazne.

Na ovu presudu nije moguće iznijeti žalbu.

Denis Džidić


This post is also available in: English