Članak

Karadžić: Sumnja u izvještaje

19. Augusta 2010.00:00
U nastavku unakrsnog ispitivanja, Radovan Karadžić je osporio svjedočenje Richarda Higgsa u vezi s nekoliko incidenata granatiranja Sarajeva, kazavši da nije provjerio izvještaje pripadnika UNPROFOR-a, već im je “slijepo vjerovao”.

Karadžić je Higgsov nalaz, koji je sačinjen na osnovu izvještaja pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) o granatiranju Sarajeva tokom opsade, ocijenio kao “neprovjeren i zasnovan na povjerenju”.

“Ovaj vještak usvojio je bez provjere i mjerenja nalaze drugih timova. (…) Ovi minobacački incidenti nama su nanijeli najveću štetu. Tvrdimo da srpska strana nije kriva niti za jedan, da su dizajnirani svi incidenti kako bi se dovela srpska strana u tešku situaciju, i mi to možemo dokazati. Te improvizacije timova u Sarajevu su bile instruirane”, dodao je optuženi.

Higgs, nekadašnji stručnjak za minobacače pri britanskoj vojsci, pojasnio je da njegov zadatak nije bio da vrši nova ispitivanja incidenata granatiranja, već samo da izvrši “pregled postojećih istraga koje su obavljene” i utvrdi da li je korištena ispravna metodologija, te da li je bilo nepravilnosti u radu.

“Moram vjerovati da je ono što su oni napisali istina i da su pošteno izračunali. Ja sam uradio ono što sam mogao posjetivši mjesto događaja i pregledavši izvještaje, u kojima sam utvrdio da nije bilo ništa što je moglo biti izuzetno netačno. U vrijeme kada sam došao da izvršim pregled, krateri nisu bili u dovoljno dobrim stanjima da se izvrši ponovna analiza”, pojasnio je Higgs, koji je sa svjedočenjem počeo 18. augusta.

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića, kao nekadašnjeg vrhovnog komandanta oružanih snaga Republike Srpske, za genocid počinjen 1992. u sedam bosanskohercegovačkih općina i 1995. godine u Srebrenici, te za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U optužnici stoji da je Karadžić između 1992. i 1995. godine učestvovao u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, čime je ubijeno i ranjeno na hiljade ljudi oba spola, uključujući djecu i starije osobe.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa incidentom granatiranja pijace Markale 28. augusta 1995. godine, kada su ubijene 43, a ranjeno 75 osoba, Higgs je kazao da je došao do zaključka da je “mina ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske (VRS), sa udaljenosti od 2.400 metara od mjesta udara”.

Karadžić je nastojao osporiti zaključak svjedoka pokazavši mu videosnimak koji prikazuje ulicu u blizini Markala neposredno nakon pada granate, istaknuvši da se na njemu vidi da je mjesto udara granate bilo označeno kredom, na šta je Higgs odgovorio da je “snimak loš”, te da ne može vidjeti oznake.

Na ovom ročištu Sudsko vijeće je odobrilo Karadžiću dvije sedmice pauze, kako bi se mogao upoznati s materijalima i dokazima pronađenim u stanu supruge Ratka Mladića, istaknuvši da je to “u interesu pravde”.

Pauza će početi nakon saslušanja svjedoka Thomasa Blazychka, koje je zakazano za naredno ročište, 20. augusta 2010.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, koji se pred Tribunalom tereti za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH, u bjekstvu se nalazi više od 10 godina.

Karadžić je zatražio trosedmičnu pauzu u suđenju, s obzirom da mu je veliki broj materijala i dokumenata koji su izuzeti iz stana supruge Ratka Mladića dostavljeni 4. augusta ove godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Kwon pojasnio je kako će tokom dvosedmične pauze biti organizovana statusna konferencija, na kojoj će se raspraviti “o dosadašnjem načinu vođenja suđenja”.D.Dž.