Članak

Stjepanović: Izjašnjenje još jednom odgođeno

25. Juna 2010.15:03
Novak Stjepanović, koji je optužen za ratni zločin u Bratuncu, ponovo se nije pojavio u Sudu BiH pa je ročište za izjašnjenje o krivici prolongirano.

This post is also available in: English (English)

“Imamo informaciju da je optuženi primio poziv za prethodno ročište, kao i rješenje o dodjeljivanju branioca, međutim nemamo informaciju od Interpola da je blagovremeno obaviješten o ovom ročištu”, rekla je sutkinja Jasmina Kosović.

U novembru 2009. je podignuta optužnica prema kojoj se Stjepanović tereti da je 20. maja 1992. godine u naselju Borkovac (opština Bratunac), sa četiri pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u zarobljavanju 14 bošnjačkih civila.

Tužilaštvo smatra da je optuženi zarobljene civile maltretirao, oduzeo im novac, te zajedno sa drugim vojnicima iz grupe učestvovao u njihovom strijeljanju, pri čemu je ubijeno sedam osoba.

Potjernica za Stjepanovićem raspisana je 2007. godine, a prema podacima Tužilaštva BiH, on posjeduje državljanstvo BiH i Republike Srbije.

“Iz dokumentacije sam primijetio da je dotični, prema izvještaju policije Srbije, svojeručno potpisao poziv. Mislim da to jasno ukazuje da ne želi da se pojavi”, kazao je tužilac Adnan Gulamović.

Sud će Interpolu poslati dodatne informacije o adresi optuženog, a novo ročište za izjašnjenje o krivici zakazano je za 8. oktobar 2010. godine.

Pred Sudom BiH su za zločin u Borkovcu pravosnažno osuđeni Mirko Todorović, na 13 godina, i Miloš Radić, na 12 godina zatvora. Todorović je pobjegao nakon što su on i Radić pušteni iz pritvora, te je i za njim raspisana potjernica.

This post is also available in: English (English)