Članak

Vuković i Tomić: Deset materijalnih dokaza

3. Novembra 2009.12:44
Tužilaštvo BiH i Odbrana Radomira Vukovića prezentirali ukupno deset materijalnih dokaza na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Šest dodatnih materijalnih dokaza koje je uložilo Državno tužilaštvo predstavljaju redovne i vanredne borbene izvještaje komande Prve bratunačke brigade i Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) iz maja i jula 1995. godine.

Odbrana Radomira Vukovića uvrstila je u spis dva uvjerenja o angažmanu optuženog u Drugom odredu Specijalne policije i odsluženju vojnog roka, zahtjev za prijavu prebivališta, koji je podnio u Šekovićima 2006. godine, kao i izvod iz matične knjige umrlih za Milicu Vuković, kćerku optuženog koja je umrla 2005. godine.

“Ovo upućuje na porodične prilike optuženog”, kazao je Radivoje Lazarević, Vukovićev branilac.

Tužilaštvo tereti Vukovića, zajedno sa Zoranom Tomićem, za učešće u ubistvima više od 1.000 muškaraca iz Srebrenice koji su 13. jula 1995. godine strijeljani u hangaru Zemljoradničke zadruge Kravica. Obojica su, prema navodima optužnice, bili pripadnici Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića.

Nakon uvođenja ovih dokaza, Lazarević je predložio da se na narednom ročištu, 5. novembra 2009., prikaže dio snimka saslušanja zaštićenog svjedoka D5, koje je obavljeno u Tužilaštvu BiH 22. maja 2008. godine.

“Bilo bi korisno da pogledamo na kakav način je ovaj svjedok iznio sve činjenice i sa koliko emocija”, kazao je branilac.

Sudsko vijeće je prihvatilo ovaj prijedlog.

Zaštićeni svjedok D5 dao je iskaz u korist Tužilaštva BiH u februaru ove godine. Zbog mjera zaštite koje mu je Sud dodijelio, javnosti se nije smio iznositi sadržaj njegovog svjedočenja.

This post is also available in: English