Članak

Korićanske stijene: Prve komšije u obezbjeđenju

12. Oktobra 2009.12:46
Zaštićeni svjedok K8 potvrdio da su optuženi Zoran Babić i Ljubiša Četić “obezbjeđivali” kolonu koja je 21. avgusta 1992.

This post is also available in: English

godine vožena do Korićanskih stijena na planini Vlašić.

Prema svjedočenju K8, koje je javnost slušala iz druge prostorije, 21. avgusta 1992. godine prijedorski Bošnjaci i Hrvati okupili su se na stadionu u mjestu Tukovi, odakle su konvojem trebali da krenu do Travnika. Tada je svjedok ugledao i svoje nekadašnje komšije.

“Na stadionu u Tukovima bilo je na hiljade ljudi, najviše žena i djece. Ja sam sa svojom familijom čekao da dođe prevoz, kada sam, među ljudima koji su bili u interventnoj jedinici i koji su obezbjeđivali kolonu, vidio i svoje komšije Zorana Babića i Ljubišu Četića, koje poznajem čitav život”, potvrdio je svjedok.

Tužilaštvo BiH za učešće u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama počinjenom 21. avgusta 1992. godine tereti Zorana Babića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, bivše pripadnike interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Šestorica optuženih se terete da su učestvovali u sprovođenju konvoja u kojem je bilo više od 1.200 civila koji su vođeni na razmjenu u Travnik. Nedaleko od mjesta Korićanske stijene na planini Vlašić, konvoj je zaustavljen te su policajci izdvojili oko 200 vojno sposobnih muškaraca, koje su potom strijeljali.

Nakon što su na stadion u Tukovima došli kamioni i autobusi, prema svjedočenju K8, konvoj je krenuo ka odredištu. Tokom putovanja stajali su nekoliko puta, prisjetio se svjedok.

“Jednom smo stajali u Kozarcu, gdje je izvršena pljačka putnika. Uzimali su nam novac, satove i sve vrednije što smo sa sobom imali. I Babić je jednom ušao u naš kamion i rekao da, ukoliko ne budemo dali svoje stvari, neko će iz kamiona biti ubijen”, ispričao je svjedok.

Na drugom stajalištu K8 je “dobio dopuštenje” da izađe iz kamiona i natoči vode, te je tada vidio ljude iz interventne jedinice koji su stajali u grupama, a među njima i Ljubišu Četića.

“Ljudi iz konvoja su bili iscrpljeni i dehidrirani. Mnogi su padali u nesvijest, a sjećam se i da se u prikolici ispred našeg kamiona jedna žena u tom trenutku porađala”, prisjetio se svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja optuženi Zoran Babić je izjavio da svjedok K8 ne govori istinu, jer nije mogao da se sjeti koje je boje bio kamion u kojem se vozio.

“Boje kamiona i broja vozila u koloni se vjerovatno neću sjetiti, ali se vas, gospodine, zato jako dobro sjećam i nikada vas neću zaboraviti”, završio je svoje svjedočenje K8.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. oktobar 2009. godine.

Povezani članci

This post is also available in: English