Članak

Ivanović: Jaukanje iz hangara

9. Oktobra 2009.11:40
Miladin Nikolić tvrdi da je bio u krugu Zemljoradničke zadruge Kravica u julu 1995. godine kada su dovedeni i ubijani “zarobljeni muslimani koji su se predali”.

This post is also available in: English

Nikolić je svjedočio u korist Tužilaštva BiH na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, a u Kravici je u julu 1995. godine čuvao stoku, kao pripadnik radnog voda u Civilnoj zaštiti.

Svjedok tvrdi da je 12. jula 1995. godine, na Petrovdan, otišao da čuva stoku u štali u krugu Zadruge u Kravici. Tvrdi da su mu kolege s kojima je radio pričale kako je “neko ustao iz mase”, oteo pušku vojniku, te ubio jednog od njih.

“Onda su počeli tući po muslimanima zarobljenim, koji su se predali”, kazao je svjedok, pojasnivši da “tući” znači pucati na zatvorenike. “Čulo se jaukanje iz hangara i neko je vode tražio”, nastavio je.

Tužilaštvo tereti Ivanovića, bivšeg pripadnika Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, da je 13. jula 1995. godine učestvovao u ubistvima više od 1.000 muškaraca u hangarima zadruge u Kravici.

Nikolić je kazao da je prije pucnjave unosio vodu zarobljenicima u hangar, te da je tada unutra vidio ljude, ali nije mogao reći koliko ih je bilo. Tokom noći, tvrdi, jedan od vojnika mu je naredio da stražari na kapiji na ulazu u Zadrugu. Ipak, prema kazivanju ovog svjedoka, najviše vremena proveo je u štali.

“Čuvao sam stoku u štali. Pucnjava se čula sa svih strana. Čitavu noć sam ostao tu. Mi smo imali obavezu da čuvamo sebe i stoku. Došao je sutradan bager i odvezao ih negdje. Kupio je mrtve i stavljao na kamion. Poslije je dolazila cisterna i prala tamo u hangaru. Šta ja znam šta, da li je bilo krvi…”, prisjetio se svjedok.

Nikolić je kazao da ne poznaje optuženog te da ga nikada nije vidio u životu.

Suđenje se nastavlja 29. oktobra 2009. godine, kada Tužilaštvo namjerava saslušati još jednog svjedoka.

This post is also available in: English