Članak

Kličković i ostali: Ekstreman stepen kontrole

23. Septembra 2009.11:13
Optuženi Gojko Kličković, izvodeći materijalne dokaze na suđenju za zločine u Bosanskoj Krupi, istakao da je civilna vlast u tom gradu, “u skladu sa zakonom”, izdavala naloge vojsci i policiji. 

U nastavku izvođenja materijalnih dokaza, Gojko Kličković, prvooptuženi za zločine u Bosanskoj Krupi, istakao je da su civilni organi u tom gradu izvjestan vremenski period jedini djelovali, zbog čega su, u skladu sa zakonima, mogli izdavati zahtjeve i uputstva vojsci i policiji.

“Ratno predsjedništvo ima pravo da traži od Stanice javne bezbjednosti (SJB) da obavi funkcije na terenu kako bi se organizovao civilni život opštine. (…) Također je izdavao i propusnice o kretanju jer je to bio jedini organ koji je djelovao u opštini”, objasnio je Kličković prilikom predočavanja nekoliko materijalnih dokaza iz 1992. godine.

Gojko Kličković, Mladen Drljača i Jovan Ostojić terete se, između ostalog, za ubistva, deportacije, zatvaranja, mučenja, silovanja, te lišavanje prava na pravično i nepristrasno suđenje nesrpskog stanovništva s područja Bosanske Krupe tokom 1992. godine.

Prvooptuženi Kličković je rekao da su civilni organi vlasti u Krupi postupali u “skladu sa zakonima”, te da nisu imali “efektivnu kontrolu”, s čime se nije složilo Tužilaštvo BiH.

“Učešće Ratnog predsjedništva u izdavanju propusnica ukazuje na ekstreman stepen kontrole koju su imali. Ratno predsjedništvo je bilo unilateralni paralelni organ koji je upravljao vojnim pitanjima, te imao moć i donosio odluke”, rekao je tužilac Philip Alcock.

Kličković je predočio i izjave o stvarima otuđenim od strane “Zelenih beretki”, iz kojih se, kako je objasnio, vidi da su i “pošteni Bošnjaci i Hrvati pljačkali imovinu Srba na lijevoj obali rijeke Une”.

“Nisam se branio od 300 ljudi u Arapuši, nego 280.000 onih koji su dolazili s lijeve obale Une. Oni su nas napali, a mi nikada nismo prešli na tu stranu rijeke“, rekao je Kličković.

“Zelene beretke” su bile samoorganizovane paravojne formacije koje su formirane početkom rata u BiH.

Prvooptuženi je dalje dodao da Privremeni vojni sud u Jasenici nije osnovan kako bi procesuirao nesrpsko stanovništvo na tom području, nego “Srbe koji su bježali iz jedinica, bavili se nečasnim poslovima…”.

U optužnici stoji da su pred Privremeni vojni sud u Jasenici tokom aprila i maja 1992. godine izvođeni zatočenici i ispitivani, te “nasumično optuživani”, nakon čega je određeni broj njih pušten na slobodu, dok su drugi prebačeni u Osnovnu školu “Petar Kočić” u Bosanskoj Krupi. Drugooptuženi Drljača, kako stoji u optužnici, bio je predsjedavajući sudija pred tim sudom.

Nastavak suđenja je zakazan za utorak, 6. oktobar 2009. godine.