Članak

Lazarević i ostali: Ukinuta prvostepena presuda za zločine u Zvorniku

10. Septembra 2009.11:14
Apelaciono vijeće ukinulo osuđujući dio presude Sretenu Lazareviću, Draganu Stanojeviću, Miletu Markoviću i Slobodanu Ostojiću i naredilo novo suđenje.

Apelaciono vijeće je uvažilo žalbe Odbrana optuženih i ukinulo prvostepenu presudu kojom je 29. septembra 2008. Lazarević osuđen na 10 godina zatvora, Stanojević na sedam, a Marković i Ostojić na kaznu zatvora od po pet godina.

Odbrane četvorice optuženih za zločine počinjene u Zvorniku žalile su se da je u prvostepenoj presudi došlo do “bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakona BiH, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”, te su se žalile na visinu kazne.

Ove žalbe je Tužilaštvo smatralo neosnovanim i tražilo da se prvostepena presuda u cijelosti potvrdi.

Tužilaštvo je dokazivalo da su optuženi, kao tadašnji pripadnici rezervne policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, od maja 1992. do marta 1993. godine nečovječno postupali sa zatvorenicima tako što su, između ostalog, sudjelovali u njihovim premlaćivanjima u prostorijama zgrade Općinskog suda za prekršaje u tom gradu i zgradi DP-a “Novi izvor”.

Lazarević, Stanojević i Ostojić su tom presudom oslobođeni odgovornosti za prisvajanje imovine i premlaćivanje dvaju zatvorenika.

“Presuda se u većem dijelu zasniva na iskazu jednog svjedoka”, kazao je 21. augusta ove godine Radivoje Lazarević, branilac prvooptuženog.

Tokom iznošenja žalbi Odbrane su istakle da se prvostepena presuda temelji na iskazima pojedinih svjedoka koji su “diskutabilni” i “kontradiktorni”, te da je određeni broj saslušanih svjedoka govorio pozitivno o optuženima.

Optužnica protiv ove četvorice potvrđena je u oktobru 2007., a suđenje im je počelo u martu naredne godine.