Vijest

Uhapšen Stipe Žulj

8. Septembra 2009.15:36
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili aktivnog policajca iz Policijske postaje Kupres zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšen je Stipe Žulj, osumnjičen za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti počinjen na području Livna tokom 1994. godine.

Tužilaštvo bi trebalo u toku dana saslušati osumnjičenog i odlučiti da li će zatražiti određivanje pritvora.

Žulj se sumnjiči da je, kao pripadnik Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) tadašnje Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR HB), Policijske uprave Livno, u novembru 1994. godine počinio zločin nad ratnim zarobljenicima.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna je bila politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u BiH. Osnovana je kao zajednica u novembru 1991. godine, da bi u augustu 1993. bila proglašena republikom. HR HB je teritorijalno i politički ukinuta u martu 1994. godine, a njenim liderima i osnivačima se trenutno u Haagu sudi za ratne zločine.

Žulj je uhapšen jer Tužilaštvo BiH “raspolaže saznanjima da je prijetio i zastrašivao svjedoke, te na taj način ometao istragu” koja je u toku.