Članak

Tomić i Josić: Rafalom rasječeno tijelo

1. Septembra 2009.03:50
Prva svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Kozluku rekla kako je čula da su za smrt njenog muža odgovorna dvojica optuženih pred Sudom BiH. 

Nizama Nuhanović, prva svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju za zločin u Kozluku, općina Zvornik, kazala je da je “čula” da su njenog muža u šumi ubili Ljubo Tomić i Krsto ili Kosta, kojem se ne sjeća tačno imena.

Svjedokinja tvrdi da je ovo čula od Nurije Nuhanovića, koji je bio zajedno s njenim mužem, a preživio je strijeljanje u šumi.

“Čula sam da mi je muž bio rafalno rasječen. Pronašli smo njegovo tijelo u šumi 2003. ili 2004. godine. Ne znam da li je premještan s mjesta gdje je ubijen”, kazala je Nuhanović.

Prema optužnici, Ljubo Tomić i Krsto Josić su 26. juna 1992. godine “pucali iz vatrenog oružja i lišili života tri bošnjačka civila”. Obojica su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedokinja je ispričala da je 1. juna 1992. godine njen muž ostao u kući, dok je ona s dvoje maloljetne djece i ostalim komšijama otišla u naselje Klis jer su ih obavijestili da ih “zove srpska vojska”.

“Muž je ostao u kući s nekoliko komšija. Rekli su da će ići u šumu, da se kriju. Bilo ih je strah jer je i ranije bilo pucnjave”, kazala je svjedokinja.

U selu Klis, ispričala je, “odvojeni su muškarci i djeca koja nisu imala ni 13 godina od žena i ostalih”. Tvrdi da je čula pucnjavu, ali da nije više ništa vidjela. Klis je napustila zajedno s djecom i ostalima, vozeći se kamionom, ispod cerade, do naselja Dubrave.

“Nakon dolaska u Dubrave, čula sam se s mužem. To je bio zadnji put. Rekao mi je da je u Kozluku kod neke rodice”, prisjetila se svjedokinja.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedokinja je rekla da ne zna zašto imena optuženih nije navela u izjavi koju je dala Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli tokom istrage.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. septembar 2009. godine.