Članak

Bastah i ostali: Osporavanje navoda svjedoka Odbrane

31. Augusta 2009.21:29
Dodatna svjedokinja Tužilaštva osporavala navode Odbrane Predraga Bastaha o alibiju optuženog.

Umija Šabić tvrdi da je Predrag Bastah 2. juna 1992. godine došao do njene kuće u Vlasenici obučen u policijsku uniformu i odveo komšiju Muju Klancu, kojeg od tada više nije vidjela.

Ovu svjedokinju je Tužilaštvo BiH pozvalo kako bi osporila navode Denke Bogosavljević, svjedokinje Bastahove Odbrane, koja je u februaru ove godine pred Sudom BiH kazala da je 2. juna 1992. “cijeli dan provela s Bastahom i njegovom porodicom, na rođendanskom slavlju Predragove kćerke”.

Prema navodima optužnice, Bastah je “najvjerovatnije 2. juna 1992. godine”, zajedno s još jednim vojnikom, došao ispred kuće jedne osobe i naredio joj da uđe u vozilo, te je odvezao u pravcu policijske stanice u Vlasenici, “od kada joj se gubi svaki trag”.

Uz Bastaha, Tužilaštvo BiH tereti i Gorana Viškovića za niz zločina počinjenih na području općine Vlasenica tokom 1992. godine. Višković je, smatra Tužilaštvo, u to vrijeme bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a Bastah rezervnog sastava policije.

Šabić je ispričala i da je Bastah došao 21. augusta 1992. godine i rekao svim Bošnjacima da napuste svoje domove, te da će “pobiti koga nađe drugi put kada dođe”.

“Došli su on i Vojka Čeliković i megafonom su pozivali, rekli su da muslimansko življe napusti… Ja sam otišla iz svoje kuće autobusom, Bastah je bio u pratnji. Kod sela Pelemiš smo prenoćili u jednoj kući. Djevojke od 15 godina su skidali sa autobusa, one su ostale u toj kući. Više ih nisam vidjela i ne znam šta se s njima desilo”, ispričala je Šabić.

Slobodan Gradinac, također dodatni svjedok Tužilaštva, kazao je da u Vlasenici, “koliko zna”, nije bilo “muslimanskog oružanog otpora”.

On je ispričao kako je tokom rata, dok je bio pripadnik VRS-a, a potom rezervnog sastava policije, učestvovao u različitim “akcijama” u okolini Vlasenice, ali i ratištima u Trnovu i na Žuči.

“U policiji su radili samo Srbi. Vidio sam dva muslimana u policijskoj stanici, stajali su u hodniku, a jedan je bio krvav iza uha”, kazao je Gradinac.

Svjedok je rekao da je Bastah bio pripadnik rezervnog sastava policije, te da je “bio u pozadini”, odnosno nabavljao hranu, cigarete i slično.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. septembar 2009. godine.