Članak

Kondić i ostali: Tuga nad Ključem

25. Augusta 2009.17:35
Svjedok Tužilaštva BiH govorio o aktivnostima Kriznog štaba općine Ključ i dvojice optuženih tokom 1991. i 1992. godine.

 

Dajući iskaz u korist Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Ključu, Safet Muratagić je kazao da su optuženi Vinko Kondić i Boško Lukić bili članovi Kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS) u Ključu, koji je “držao sve pod kontrolom”.

“Krizni štab je bio u funkciji zaštite srpskog naroda i on je držao sve pod kontrolom. Njega je formirao SDS 1991. godine, i članovi su, između ostalih, bili Vinko Kondić kao načelnik policije i Boško Lukić u ime Teritorijalne odbrane (TO)”, rekao je Muratagić, koji je do kraja maja 1992. godine bio referent za organizacijske i mobilizacijske poslove u Štabu TO-a u Ključu.

Vinko Kondić i Boško Lukić se, zajedno s Markom Adamovićem, terete za organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tokom 1991. i 1992. godine na području Ključa.

U optužnicama stoji da su Lukić i Adamović tokom 1992. godine, zajedno s drugim članovima Kriznog štaba, “planirali, pripremili, pokrenuli, pomagali i učestvovali” u progonu nesrpskog stanovništva.

Kondić je bio, između ostalog, načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ, Lukić komandant Štaba TO-a općine Ključ, a Adamović komandant Komande odbrane grada Ključa. Sva trojica su bili članovi Kriznog štaba općine Ključ i Komande odbrane grada.

“Duško Petrović je bio komandant Štaba TO-a Ključ sve do kraja decembra 1991. godine, kada je na njegovo mjesto postavljen Boško Lukić. On je mene i još dvojicu pripadnika TO-a 27. maja 1992. godine pozvao u kancelariju i kazao da idemo kućama. Tada su već svi muslimani otišli iz Štaba, u kojem se primijetila nacionalna netrpeljivost”, rekao je Muratagić.

Svjedok je dalje dodao da je Lukić provodio odluke Kriznog štaba i SDS-a, te da “pretpostavlja” da je Krizni štab djelovao sve do “odlaska muslimana iz Ključa”.

U “martu ili aprilu 1992. godine”, kako je kazao Muratagić, u Ključ su došle “Crvene beretke”, koje je, kako pretpostavlja, pozvao Krizni štab.

“Većina odluka donošena je na nivou SDS-a i Kriznog štaba, o čemu mi nismo ništa znali. Ingerencije nad ‘Crvenim beretkama’ je imala TO, u čijoj zgradi su i boravile, a mislim da su inače bile specijalne policijske snage”, istakao je Muratagić.

Govoreći o stanju u Ključu pred izbijanje sukoba, Muratagić je kazao da je evidentirano nekoliko ubistava tokom 1991. i 1992. godine, te da je on napustio taj grad nakon što je svoju imovinu ostavio Republici Srpskoj.

“U zraku se primijetilo da se nešto dešava, bila je tuga nad Ključem. Krizni štab je organizovao konvoje i morali smo ići u Općinu i policiju po potvrdu za izlazak, koju smo dobivali nakon što bismo pokretnu i nepokretnu imovinu ostavili Republici Srpskoj”, kazao je Muratagić.

Svjedok je pojasnio da je sve do oktobra 1992. godine, kada je otišao iz Ključa, boravio u “kućnom pritvoru”.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 26. august 2009. godine.