Članak

Karadžić: Odbijen zahtjev za odbacivanje optužnice

8. Jula 2009.00:00
Haški tribunal zaključio da eventualno postojanje sporazuma o neprocesuiranju Radovana Karadžića ne može biti obavezujuće jer on nije postignut po nalogu Vijeća sigurnosti UN-a.

This post is also available in: English


Haški tribunal je odbio zahtjev Radovana Karadžića za odbacivanje optužnice protiv njega, a na osnovu sporazuma koji je on navodno postigao s Richardom Holbrookeom, bivšim američkim specijalnim izaslanikom za Balkan.

Prema tom sporazumu, kako tvrdi Karadžić, on se trebao povući iz javnog i političkog života, a u zamjenu ne bi bio procesuiran pred Tribunalom u Haagu.

Karadžić je zahtjev uputio 25. maja ove godine, kada je tražio i održavanje saslušanja na kojem bi svjedoci potvrdili postojanje sporazuma.

Tužilaštvo u Haagu se protivilo prijedlogu, kao i održavanju saslušanja, prije nego što se utvrdi da li bi postojanje ovakvog sporazuma moglo imati ikakvog utjecaja na nadležnost Tribunala nad optuženim. Tužilaštvo je isticalo da čak i ako taj sporazum postoji, on ne bi mogao biti zakonski obavezujući za Tribunal.

“Vijeće odbija podnesak optuženog u kojem kaže da će neodržavanje ovog saslušanja biti na štetu historije. Svrha Vijeća nije da služi akademskoj studiji historije. Ukoliko razmatranje zakona ukazuje na potrebu da se čuju dokazi, onda će saslušanje biti održano”, navodi se u odluci Suda.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant oružanih snaga, tereti se za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjene tokom rata od 1992. do 1995. godine na području BiH.

Nakon što je pregledao sve zahtjeve koje je Karadžić podnio, te primjedbe Tužilaštva, Tribunal je zaključio da čak i ako postoji sporazum s Holbrookeom, to ne može imati utjecaja na proces u Haagu jer on nije imao autoritet od Vijeća sigurnosti UN-a da postigne takav sporazum.

Optuženi je, naime, tvrdio kako je u vrijeme sklapanja navodnog sporazuma Holbrooke imao ovlaštenja Haškog tužilaštva za davanje imuniteta ili da je bio “agent Vijeća sigurnosti”, čime bi ovaj sporazum bio obavezujući za Tribunal, kao organ UN-a.

Sud je odlučio kako dokazi koje je optuženi prezentirao “ne pokazuju” da su Tužilaštvo ili Vijeće sigurnosti na bilo koji način bili direktno umiješani u sklapanje i primjenu ovog sporazuma.

“Kada je sporazum navodno sklopljen, već je bila potvrđena optužnica protiv optuženog. Nema nikakvih naznaka da je Tužilaštvo poduzelo bilo kakve korake da povuče optužnicu i obustavi slučaj protiv optuženog”, navodi se u odluci.

Karadžić tvrdi da je sporazum s Holbrookeom postigao 18. jula 1996. godine. Prva optužnica protiv njega podignuta je 24. jula 1995., a 12. jula 1996. godine izdat je međunarodni nalog za njegovo hapšenje.

“Vijeće smatra da je sada prikladno da se odredi o ovom prijedlogu, na osnovu materijala koje je prezentirao optuženi. Vijeće ima dužnost da osigura optuženom fer i ekspeditivno suđenje. On ne može očekivati da Vijeće čeka beskonačno da on skupi sve dokaze koje smatra potrebnim, prije nego što odredi da li sporazum može utjecati na nadležnost Tribunala nad njim. U svakom slučaju, optuženi nije pokazao marljivost u pokušaju da pronađe materijal relevantan za pitanja pokrenuta u ovom prijedlogu”, zaključuje Vijeće.

 

This post is also available in: English