Članak

Kondić i ostali: Smrt pred očima

23. Juna 2009.01:08
Bivši mještani sela Prhovo, svjedoci Tužilaštva BiH, govorili o učešću “srpske vojske” u ubistvu preko 15 članova njihove rodbine u junu 1992. godine.

Alem Hadžić i Senad Medanović, svjedoci Tužilaštva, tvrde da su u maju i junu 1992. godine, u selu Prhovo, vidjeli Marka Adamovića.

Kako je kazao Hadžić, 30. maja 1992. godine u selu Prhovo vidio je Marka Adamovića zajedno sa “srpskom vojskom” koja je pretukla nekoliko mještana.

“Garantujem Bogom i dušom kad vam kažem da sam ga vidio. Poznajem ga odranije, ali tada nisam vidio da je nekog maltretirao ili nešto rekao. Koliko se sjećam, bio je u uniformi“, rekao je Hadžić i pojasnio da je toga dana vojska napustila selo, nakon čega je ponovo došla 1. juna 1992. godine.

Hadžić je svjedočio o zločinima počinjenim na području Ključa tokom 1991. i 1992. godine, za što se optužnicom Tužilaštva terete Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović.

U optužnici stoji da je 1. juna 1992. godine “srpska vojska” ušla u selo Prhovo, nakon čega su ubili sedam osoba i prema selu Peći poveli “najmanje 15 muškaraca”, koji su kasnije ubijeni.

“Tog dana, 1. juna 1992. godine, s komšijom sam pobjegao u drugo selo, i kada smo se vratili, u Prhovu smo zatekli leš do leša… Od početka do kraja sela, kuće su gorjele i crepovi su pucali kao pištolji. Narednih dana smo se skrivali jer nam je smrt bila pred očima”, objasnio je Hadžić.

Ovaj svjedok je kazao da je 1. juna 1992. – kako je saznao naknadno – u grupi muškaraca koje je vojska odvela iz sela, bio i njegov sin Ekrem Hadžić, čije je posmrtne ostatke pronašao nekoliko godina poslije u masovnoj grobnici “Ciganska dolina”. Među ubijenim mještanima Prhova bilo je ukupno 16 članova porodice svjedoka Hadžića.

Hadžić je istakao da je nekoliko dana potom, zajedno sa suprugom i jednim unučetom, otišao u selo Krantić, te da su, nakon njegove inicijative u Opštini Ključ, zakopana tijela ubijenih u selu Prhovo.

“Otišao sam u Opštinu da im kažem da se selu ne može prići od smrada, i tada su mi rekli da će narednog dana u Prhovo poslati bager da iskopa rupu, i obezbjeđenje. Došla je vojska i mi smo, po naređenju, pobacali u rupu jedno po jedno i potom zatrpali”, pojasnio je Hadžić, koji je 8. septembra 1992. godine sa svojom porodicom napustio Ključ.

Senad Medanović, drugi svjedok Tužilaštva, kazao je da je 1. juna 1992. godine u Prhovu vidio Marka Adamovića na vozilu, “s megafonom”, kako “poziva da svi mještani izađu i da oni koji to ne učine mogu biti likvidirani”.

Svjedok je rekao da se narednih dana skrivao nedaleko od sela, te da je kasnije saznao za ubistva dvojice braće i sestre u selu Prhovo.

Nastavak ispitivanja svjedoka Medanovića odgođeno je za srijedu, 24. juni 2009. godine.