Članak

Veselinović: Odgođeno razmatranje sporazuma

22. Juna 2009.15:21
Sudsko vijeće zatražilo dodatno vrijeme prije nego što dođe do razmatranja sporazuma o priznanju krivnje.

This post is also available in: English

Sud BiH je odgodio razmatranje sporazuma o priznanju krivnje za ratni zločin počinjen u Hadžićima koji su Rade Veselinović i njegova Odbrana postigli s Tužilaštvom BiH 19. juna ove godine.

Razlog odgađanja je “potreba za dodatnim vremenom” u kojem će Sudsko vijeće, obrazloženo je, ocijeniti izmijenjenu optužnicu po kojoj je postignut sporazum.

Tužilaštvo BiH tereti Radeta Veselinovića da je, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), od maja 1992. do kraja iste godine učestvovao u hapšenjima, ubistvima, mučenjima, prisilnim nestancima i zatvaranju nesrpskog stanovništva u dvoranu Kulturno-sportskog i rekreacionog centra u Hadžićima.

Tužilac Dubravko Čampara je upoznao Sudsko vijeće da je Tužilaštvo odustalo od druge tačke optužnice prema kojoj se Veselinović teretio da je 20. maja 1992. godine, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, učestvovao u napadu na naselje Musići, općina Hadžići, kada je nekoliko osoba poginulo, a neke uhapšene i odvedene u Kulturno-sportski centar.

“Odustali smo od ove tačke optužnice jer smatramo da je tokom suđenja nismo uspjeli dokazati”, kazao je Čampara, dodavši da su još dvije tačke optužnice precizirane.

Odbrana optuženog se “složila s preciziranom optužnicom”, istaknuvši da nema nikakvih prigovora jer je do toga došlo tokom pregovaranja o sporazumu o priznanju krivnje.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. juni 2009. godine.

This post is also available in: English