Članak

Bastah i ostali: Pripreme za “građanski rat”

22. Juna 2009.00:00
Odbrana Gorana Viškovića uložila još deset materijalnih dokaza o “aktivnostima Armije BiH” u Vlasenici.

This post is also available in: English

Odbrana Gorana Viškovića, koji je s Predragom Bastahom optužen za zločine u Vlasenici, uložila je još deset materijalnih dokaza kojima nastoji dokazati da je tokom 1992. godine postojao oružani sukob između Armije BiH i Vojske Republike Srpske (VRS) u ovom dijelu istočne Bosne.

Višković i Bastah su, prema optužnici, učestvovali u hapšenju, zatvaranju, protjerivanju i ubistvima Bošnjaka iz Vlasenice u toku 1992. godine, dok su bili u službi vojnih i policijskih struktura Republike Srpske.

Branilac Rade Golić je uložio nekoliko dokumenata Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Tuzla iz ljeta 1992. godine, kojima je nastojao pokazati “organizacionu strukturu Armije BiH” na teritoriji Vlasenice.

“Relevantnost ovih dokumenata je postojanje građanskog rata i pripreme strana za ovaj rat – naoružavanje suprotne strane”, kazao je Golić, te dodao da se u dokumentima navodi da je u Vlasenici tada bilo 1.715 boraca Armije BiH.

Odbrana je uložila i nekoliko dokumenata na ime Veiza Bjelića, među kojima su podaci iz vojne evidencije i pristupnica Hrvatskoj stranci prava (HSP).

Tužilaštvo BiH je osporavalo ove dokaze, ističući da “nisu relevantni za ovaj postupak”.

“Mi još uvijek razmišljamo da pozovemo Veiza Bjelića da svjedoči u dodatnom postupku”, kazao je branilac Golić.

Bjelić je, kao bivši pripadnik TO-a Vlasenica, osuđen je na šest godina zatvora, nakon što je s Tužilaštvom BiH postigao sporazum o priznanju krivice zbog ratnog zločina počinjenog protiv civila i ratnih zarobljenika tokom 1992. i 1993. godine u Vlasenici.

Dva svjedoka koja je Odbrana planirala saslušati na ovom ročištu nisu se pojavila, jer su, kako je pojasnio advokat Todor Todorović, “dobili telegram za 6. juli”. Oni će biti saslušani na jednom od narednih ročišta.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. juli 2009. godine.

This post is also available in: English