Članak

Kondić i ostali: Posljednji trag u šumi

16. Juna 2009.18:43
Dva svjedoka Tužilaštva BiH kazala da su vidjeli “komandanta Marka Adamovića” kada je vojska odvela njihovu braću, koju više nikad nisu vidjeli.

 

Nafa Smajić i Muharem Islamagić, svjedoci Tužilaštva na suđenju za zločine u Ključu, govorili su o junu 1992. godine, kada su odvedena i ubijena njihova braća. Kazali su da je u tome učestvovala vojska “kojom je komandovao Marko Adamović”.

Svjedokinja Smajić je 23. juna 1992. godine iz sela Zgon, gdje je živjela, došla na Ljutića Brdo kako bi pomogla bratu Hameru Ljutiću u poljoprivrednim poslovima. Istog dana, kako je rekla, došla je vojska i odvela njenog brata.

“Bilo je puno vojske oko Marka Adamovića tada u selu i gledala sam ga kao što danas gledam vas. Majka je Marka molila da mog brata Hamera ne odvede. On je rekao da mu se neće ništa desiti i da će ga vratiti”, rekla je Smajić odgovarajući na pitanja tužiteljice Džemile Begović.

Marko Adamović se, zajedno s Vinkom Kondićem i Boškom Lukićem, tereti za sudjelovanje u organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tokom 1991. i 1992. godine na području Ključa.

U optužnici stoji da su od kraja maja 1992. godine vojska i policija učestvovale u istjerivanju, hapšenju, ubistvima, te zatvaranju bošnjačkog stanovništva iz sela na području Ključa.

“Prema priči drugih, Hamer je prvobitno bio zatvoren s muškarcima u školi u Humićima, ali su ga odmah pustili. Drugi vojnici su ga nedugo potom ponovo odveli, a nakon dva dana smo saznali da je ubijen. Majka mi je pričala da je pratila trag u šumi i tako našla njegovo tijelo”, kazala je Smajić.

Ova svjedokinja je rekla da je iz razgovora Adamovića s drugim vojnicima na Ljutića Brdu saznala da je on komandant, te da je naredio da vojska krene prema selu Plamenici.

Adamović je, kako se navodi u optužnici, bio zamjenik komandanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane (TO).

Hamdiju Islamagića, brata svjedoka Muharema Islamagića, pripadnici vojske su 1. juna 1992. godine, nakon što su ga vezali za transporter, odveli u selo Prhovo.

“Znam da je Adamović bio tu kada su njega odveli, i kasnije mi je jedna žena iz Prhova kazala da je vidjela kada su neki vojnici ubili Hamdiju”, rekao je svjedok Muharem Islamagić.

U optužnici stoji da je srpska vojska 1. juna 1992. godine jednu osobu vezala za transporter i ušla u “nebranjeno selo Prhovo”, gdje su, nedugo poslije, ubili nekoliko osoba.

“Adamović je bio glavni, bog i batina. Vidio sam ga kada je otišao za mojim bratom i vojnicima prema Prhovu”, objasnio je Islamagić.

Kako je rekao Muharem Islamagić, nekoliko dana poslije, zajedno s drugim muškarcima iz sela Plamenica, odveden je u policiju u Ključ, gdje su “ispitivani i premlaćivani”. Nakon izvjesnog vremena odveden je u logor Manjača, gdje ostaje sedam mjeseci.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 17. juni 2009. godine.