Članak

Amaterski snimci Ratka Mladića

11. Juna 2009.12:38
Vlasti u Srbiji tvrde da snimci Ratka Mladića prikazani na Federalnoj televiziji nisu načinjeni u zadnjih šest godina.

This post is also available in: English

“Videosnimci na kojima se vidi Ratko Mladić predati su ovdje Haškom tribunalu i pronašle su ih ovdašnje agencije. Nema snimaka iz perioda poslije 2002. među prikazanim”, rekao je za BIRN – Justice Report Dušan Ignjatović, direktor srbijanskog ureda za saradnju s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Ignjatović je kazao da ne može reći detalje gdje i kada su snimci pronađeni.

Olga Kavran, glasnogovornica Haškog tužilaštva, potvrdila je za medije da su odranije upoznati sa snimcima Ratka Mladića koje je objavila Federalna televizija.

“Tužilaštvo je odranije upoznato s tim snimcima”, rekla je Kavran, ne želeći dalje komentarisati.

Politički magazin 60 minuta , emitovan u srijedu, 10. juna, na Federalnoj televiziji, u svom vanrednom izdanju prikazao je niz amaterskih videosnimaka na kojima se vidi optuženi za ratne zločine Ratko Mladić.

Na snimcima je Mladić na sahrani kćerke Ane, koja je 1994. godine izvršila samoubistvo; u nekom stanu na slavlju povodom rođenja unuke; potom u istom stanu sa unukom u naručju; na vjenčanju svog sina Darka…

Na svim prikazanim snimcima Mladić je u pratnji supruge Bosiljke, a na većini snimaka su i njegov sin i snaha.

Članovi porodice Mladić žive u Beogradu i njihovi stanovi su više puta pretresani u proteklom periodu, a oni pozivani na razgovore u policiju.

Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom, rekao je da su objavljeni snimci dio materijala koji je Srbija dostavila Tužilaštvu u martu ove godine, te je najavio da će insistirati na tome da se utvrdi kako su dospjeli u javnost.

“Plašim se da je namjera objavljivanja snimaka da se spriječi promjena stava Holandije po pitanju vizne liberalizacije i da se ponovo dovedemo na optuženičku klupu i branimo od optužbi da ne činimo sve što možemo da okončamo saradnju s Haškim tribunalom”, kazao je Ljajić.

Holandija i Belgija se protive daljnjem napretku Srbije ka Evropskoj uniji dok preostala dva optužena za ratne zločine ne budu uhapšena.

“Ne znam kome je stalo da Srbija ne nastavi put ka Evropskoj uniji, ali očito je da neko u dijelu međunarodne zajednice nema baš najbolje namjere”, rekao predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom.

Ljajić je podsjetio da je cijeli materijal, koji je Srbija dostavila Tužilaštvu u Hagu, zaplijenjen u kući Ratka Mladića u ulici Blagoja Parovića 117 prilikom pretresa 4. decembra prošle godine i dodao da je kompletan materijal predat haškom tužilaštvu 27. marta ove godine tokom posjete Sergea Brammertza Beogradu.

On je napomenuo da je tom prilikom u Mladićevoj kući zaplijenjeno 215 audio i video kaseta, od čega 50 audio kaseta, 103 VHS kasete, 17 super VHS kasete, 37 CD diskova, 19 flopi diskova.

Na snimku sa sinovog vjenčanja, Mladić pleše sa suprugom dok sastav svira pjesmu grupe Plavi orkestar koja je godinama bila himna generacija mladih ljudi iz Sarajeva, grada koji su snage bosanskih Srba više od tri i po godine držale pod opsadom.

Na većini snimaka Mladić je okružen velikim brojem ljudi, a na jednom mu prilaze i slikaju se s njim. Prema riječima Bakira Hadžiomerovića, urednika magazina 60 minuta, neki snimci su napravljeni u BiH, a neki u vojnim objektima u Srbiji.

Ratko Mladić je optužen u Haagu za genocid počinjen u 10 bosanskohercegovačkih općina, zločin protiv čovječnosti, te kršenja zakona i običaja rata.

Prva optužnica protiv njega podignuta je 25. juna 1995. i njome se teretio zajedno s Radovanom Karadžićem. Amandmani na optužnicu unijeti su u novembru iste godine, a zadnji put je mijenjana 2002. godine, kada su ova dva predmeta razdvojena.

Karadžić je u julu prošle godine uhapšen u Beogradu s lažnim identitetom na ime Dragan Dabić. Prema dostupnim podacima, sve vrijeme je živio u ovom gradu, krećući se slobodno i putujući Srbijom.

Već godinama vlasti u Srbiji ponavljaju da ne znaju gdje se od kraja rata krije Mladić. Bivša glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte je sve do kraja svog mandata ponavljala da je on u Beogradu ili negdje u Srbiji.

U svom posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, glavni tužitelj Serge Brammertz je rekao da je Srbija načinila “dodatni napredak u saradnji s Haagom”, te da je veliki dio zahtjeva za saradnju, uključujući pristup dokumentima i arhivama, ispunjen. On je dodao da potraga za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem i dalje ostaje “centralno pitanje u odnosima sa Srbijom”.

This post is also available in: English