Članak

Karadžić: Bildt smatra da nema potrebe da svjedoči

3. Juna 2009.16:11
Nekadašnji Visoki predstavnik za BiH odbio zahtjev Radovana Karadžića da svjedoči o navodnom sporazumu optuženog s Richardom Holbrookeom.

This post is also available in: English

Carl Bildt, prvi Visoki predstavnik u BiH i sadašnji ministar vanjskih poslova Švedske, odbio je svjedočiti o navodnom sporazumu o imunitetu između Radovana Karadžića i Richarda Holbrookea, tvrdeći da “nema relevantne informacije”.

“Ne postoje pravne prepreke da gospodin Carl Bildt svjedoči u slučaju ili da s njim razgovaraju zastupnici optuženog. Međutim, Tribunal treba znati da je gospodin Bildt istakao da, prema njegovom znanju, on nema relevantnih informacija o navodnom sporazumu o imunitetu, i zbog toga smatra da njegovo svjedočenje i razgovor s njim ne bi imali nikakve svrhe”, navodi se u pismu Ministarstva pravde Švedske, kojem se Karadžić obratio sa zahtjevom.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, koji je optužen pred Tribunalom u Haagu za genocid, zločine protiv čovječnosti, te kršenje zakona i običaja ratovanja, krajem maja ove godine podnio je Sudu zahtjev kojim traži odbacivanje optužnice zbog postojanja sporazuma s Holbrookeom, nekadašnjim američkim specijalnim izaslanikom za Balkan.

Karadžić tvrdi da mu je, prema tom sporazumu, sklopljenom 1996. godine, ponuđeno da se povuče iz javnog i političkog života, a zauzvrat neće biti procesuiran pred Tribunalom.

U svom dopisu Tribunalu, Karadžić je istakao kako je voljan da svjedoči o ovom sporazumu, te da dovede druge svjedoke koji će ga potvrditi, među njima i Carla Bildta.

Bildt, bivši premijer Švedske i specijalni pregovarač Evropske unije, bio je Visoki predstavnik u BiH od decembra 1995. do juna 1997. godine.

Među dokazima o sporazumu, Karadžić je ponudio i dio iz knjige čiji je autor “Inicijativa naučnika”, na čelu sa američkim profesorom Charlesom Ingraom, koji tvrde da postoji sporazum, ali da nikada nije potpisan.

U dijelu te knjige se navodi kako su, nakon pregovora o ovom sporazumu, “Holbrooke, Visoki predstavnik Carl Bildt i Karadžić spremno potvrdili da će lider bosanskih Srba odstupiti”.

U pismu švedskog Ministarstva pravde se navodi kako nije poznato koja bi bila svrha traganja za identifikacijom ovog sporazuma, uzimajući u obzir mandat Tribunala te činjenicu da nijedan takav sporazum ne može utjecati na optužbe za zločine koji su u nadležnosti Tribunala.

“Čak i da je tvrdnja o sporazumu o imunitetu tačna, to ne bi imalo nikakvog značaja za pitanje krivnje ili nevinosti optuženog. Zbog toga zahtjev ne zadovoljava potrebe za izdavanje poziva gospodinu Bildtu za razgovor ili svjedočenje. Ukoliko Sudsko vijeće bude smatralo drugačije, gospodin Bildt će, naravno, odmah biti dostupan za razgovor”, stoji u pismu.

This post is also available in: English