Članak

Kličković i ostali: Osumnjičeni na klupi za svjedoke

2. Juna 2009.00:00
Pred Sudom BiH na suđenju za zločine u Bosanskoj Krupi, u korist Odbranâ optuženih svjedočio Miroslav Vještica, jedan od osumnjičenih za zločine u istom gradu.

This post is also available in: English

Miroslav Vještica, svjedok Odbranâ Gojka Kličkovića i Mladena Drljače, rekao je da su “muslimanske snage” prouzrokovale sukob u Krupi.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH također je osumnjičen za zločine za koje su, zajedno s Jovanom Ostojićem, optuženi Kličković i Drljača.

Prema navodima optužnice, sva četvorica su učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je otpočeo u ljeto 1991. godine i imao za cilj “stvaranje zasebne države bosanskih Srba”.

Kličković, Drljača i Ostojić terete se da su učestvovali u zločinu protiv čovječnosti tokom 1992. godine na području Bosanske Krupe.

“Zbog nesretnog slučaja u Arapuši, kada su pripadnici Patriotske lige izrešetali auto i ubili naše momke, nastali su sukobi u Krupi. To je bila inicijalna kapsula koja je dovela do opšteg meteža, koji je bilo teško kontrolisati”, kazao je Vještica.

Vještica je rekao da je 21. aprila 1992. godine, u poslijepodnevnim satima, izvršen napad na Krupu, kada je “veliki broj Srba ostao u blokadi”.

“Mi nismo imali nikakvih planova za rat i strašno nas je iznenadilo. Užasno napetu situaciju u Krupi stvorio je incident u Arapuši. Znam da su 23. aprila 1992. godine počeli pregovori između muslimana i Srba, i u njima nije sudjelovao Gojko”, rekao je Vještica.

Ovaj svjedok je istakao da se ne sjeća da je u Krupi formiran Privremeni vojni sud, te da nikada nije čuo za suđenja i odluke tog suda.

U optužnici stoji da je Drljača bio predsjedavajući sudija Privremenog vojnog suda, Kličković, između ostalog, komandant Kriznog štaba Srpske opštine Krupa i Ostojić komandant 11. krupske lake pješadijske brigade.

“Znam da s vojskom nisi imao ništa, nego si vodio civilnu vlast jer si bio zadužen za funkcionisanje opštine. Svi nesporazumi u Krupi javljali su se zbog težeg organizovanja života jer su tada svi bili mobilizovani”, istakao je Vještica obraćajući se Gojku Kličkoviću i objašnjavajući njegovu nadležnost u civilnim strukturama vlasti.

Vještica je kazao da civilne vlasti nisu izdavale naredbe o formiranju Teritorijalne odbrane u Srpskoj opštini Krupa, već da je tu odluku 15. aprila 1992. godine, kako je čuo, donijela Biljana Plavšić.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Biljana Plavšić je u februaru 2003. pravomoćno osuđena na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH.

Inicijativa za stvaranje Srpske opštine Bosanska Krupa, kako je kazao Vještica, postojala je 1991. godine i bila je “ekonomske prirode”.

“Htjeli smo iskoristiti prirodna bogatstva, te da srpski narod konačno oživi. Išli smo iskreno, pošteno, čisto i nismo imali zlih namjera prema bilo kome”, rekao je Vještica.

Kako je i sam osumnjičen, Vještica prije svjedočenja nije, uz odobrenje Sudskog vijeća, položio zakletvu svjedoka kojom se obavezuje da će govoriti istinu.

Nastavak ispitivanja ovog svjedoka zakazan je za 9. juni 2009. godine, ali će prije toga, 3. juna, biti održano ročište na kojem će biti saslušan još jedan svjedok.

This post is also available in: English