Članak

Izet Smajić se izjasnio da nije kriv

28. Maja 2009.12:17
Optuženi za ratni zločin počinjen nad ranjenim pripadnikom JNA u Tuzli, pred Sudom BiH izjasnio se da nije kriv.

This post is also available in: English (English)

Izet Smajić, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ratni zločin počinjen u Tuzli u maju 1992. godine, izjasnio se da se ne osjeća krivim u vezi s navodima optužnice.

Smajić se tereti da je, kao pripadnik samostalne čete rezervne policije “Mosnik”, 15. maja 1992. godine u Tuzli, prilikom izlaska kolone Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz kasarne “Husinska buna” a nakon ranjavanja Radovana Krstića, prišao istom vojniku i “stavio mu u usta cijev pištolja i pucao s namjerom da ga liši života”.

Nakon što je pucao u vojnika, kako stoji u optužnici, Smajić se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je Krstić tom prilikom zadobio teške tjelesne ozljede, ali mu je život spašen u tuzlanskoj bolnici “Dr. Mustafa Mujbegović”.

Ovo je prva optužnica za učešće u zločinu počinjenom na Brčanskoj Malti koja je potvrđena pred Sudom BiH.

Nakon potvrđivanja optužnice, Tužilaštvo je predložilo prebacivanje slučaja na “mjesno nadležni sud” jer se ne radi o “kompleksnom i vrlo osjetljivom predmetu”, a i radnje za koje se optuženi tereti “nemaju takve posljedice kod izvršenja kao što su kod većine predmeta pred Sudom BiH”. Odluka još nije poznata javnosti.

Smajić se trenutno nalazi na slobodi.

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)