Članak

Kličković i ostali: Odgođeno ročište

12. Maja 2009.00:00
Zbog nedolaska advokata Odbrane Gojka Kličkovića odgođen nastavak suđenja za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi.

This post is also available in: English

Suđenje trojici optuženih za zločine počinjene na području Bosanske Krupe odgođeno je zbog nedolaska dvojice advokata Odbrane Gojka Kličkovića. Sudsko vijeće je najavilo njihovo moguće kažnjavanje.

“Niko od branilaca nije došao i Vijeće će tražiti da se pismeno izjasne, te ćemo nakon toga donijeti odluku o njihovom eventualnom kažnjavanju”, rekao je Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Sudija Božić je kazao da je “nezvanično” saznao da je Duško Tomić, glavni branilac Gojka Kličkovića, bolestan, dok o Hamdiji Veladžiću, dodatnom braniocu, nije imao nikakvih informacija.

Gojko Kličković se, zajedno sa Jovanom Ostojićem i Mladenom Drljačom, tereti da je tokom 1992. godine sudjelovao u zločinu protiv čovječnosti počinjenom na području Bosanske Krupe.

Sva trojica se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je otpočeo u ljeto 1991. godine i imao za cilj stvaranje zasebne države bosanskih Srba iz koje bi većina nesrpskog stanovništva bila trajno iseljena.

Ostojić i Drljača brane se sa slobode, ali su im izrečene mjere zabrane, dok je Kličković i dalje u pritvoru. Suđenje trojici optuženih počelo je u maju 2008. godine.

This post is also available in: English