Članak

Vuković Ranko i Rajko: Rekonstrukcija u Podkolunu

5. Maja 2009.13:57
Sudsko vijeće najavilo da će sredinom maja izaći na rekonstrukciju u selu Podkolun kraj Foče.

This post is also available in: English

Nakon uvida u sve dokaze koji su izvedeni tokom prvostepenog postupka protiv Ranka i Rajka Vukovića i saslušanja prijedloga Tužilaštva i Odbrane za izvođenje novih dokaza, Apelaciono vijeće Suda BiH objavilo je odluku o rekonstrukciji u mjestu Podkolun.

“Sud je odlučio da se provede rekonstrukcija događaja na mjestu zločina u selu Podkolun, općina Foča. Zahtjev za rekonstrukciju događaja uputili su i Tužilaštvo i Odbrana. Rekonstrukcija na mjestu događaja obavila bi se uz prisustvo svjedoka Bajre i Zahide Hukare te Pašane Sejfić. Ovi svjedoci su bili na licu mjesta kada se desilo ubistvo, i Sudsko vijeće smatra da će se na taj način moći lakše steći uvid u cijeli događaj”, stav je Vijeća.

Braća Vuković su početkom 2008. godine nepravosnažnom presudom proglašeni krivima za ubistvo dvoje civila u selu Podkolun, općina Foča, počinjeno u maju 1992., te su osuđeni na po 12 godina zatvora. Nakon što je Apelaciono vijeće, uvažavajući žalbu Odbrane, ukinulo ovu presudu, obnovljeno suđenje je počelo u aprilu ove godine.

Rekonstrukcija će se obaviti 18. maja 2009. godine.

This post is also available in: English