Članak

Golubović: Saznanje o ubistvima

5. Maja 2009.00:00
Svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala kako su u maju 1992. godine u selu Podkolun naoružani muškarci ubili njenog svekra i njegovu sestru.

This post is also available in: English

Zahida Hukara, svjedokinja Tužilaštva na suđenju za zločine u selu Podkolun kraj Foče, tvrdi da je od svog supruga Bajre saznala da su “Vukovići i Golubovići” ubili njenog svekra i njegovu sestru u maju 1992. godine.

“Toga dana smo Pašana Sejfić i ja okopavale krompir. U jednom trenutku mi je Pašana rekla da bježimo jer oni dolaze. Tada sam vidjela četiri naoružana muškarca kako idu prema nama. Pobjegle smo u šumu, a moj svekar Avdija mi je rekao da će ostati kod kuće”, objasnila je Hukara.

Svjedokinja je kazala da je iz šume vidjela dvojicu “naoružanih muškaraca” pred svojom kućom, te da je jedan od njih ušao unutra, nakon čega su čule pucnje.

Golubović se tereti da je krajem maja 1992. godine, zajedno sa svojim bratom Rankom, te braćom Rankom i Rajkom Vukovićem, učestvovao u ubistvima dvoje civila u selu Podkolun, općina Foča.

Braća Vuković su pred Sudom BiH nepravomoćno osuđeni za isti zločin na po 12 godina zatvora, ali im je presuda ukinuta, nakon čega je počelo obnovljeno suđenje.

“Kasnije su sva četvorica otišla ispaljujući dva rafala uz put. Nakon sat vremena je došao Bajro i rekao mi da su ubili dedu Avdiju i njegovu sestru Mejru”, kazala je Hukara.

Ova svjedokinja je istakla da joj je suprug kazao i da su njegovog oca i tetku ubili “Vukovići i Golubovići”, te da je tada u selu vidio “Ranka, Rajka, Blagoju i Ranka”.

Tužilaštvo BiH je krajem aprila 2009. godine saslušalo Bajru Hukaru, koji je kazao da je u selu Podkolun na dan ubistva njegovog oca i tetke vidio optuženog Golubovića.

“U kući smo zatekli dedu Avdiju i soba je bila krvava. Tada ga je Bajro umotao u najlon i skovao sanduk, nakon čega smo ga zakopali u vrt kraj kuće. Kasnije sam vidjela i Mejrino tijelo, i ona je bila sva krvava. Nju su nakon tri dana zakopali”, kazala je Hukara.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Golubovićeva Odbrana je svjedokinju ispitivala, između ostalog, o mještanima sela Podkolun, načinu na koji je okopavala krompir, te kako se zove područje na kojem je sadila krompir.

Sudsko vijeće je pred kraj unakrsnog ispitivanja svjedokinje Hukare upozorilo Bajru Čilića, Golubovićevog branioca, jer je kazao da svjedokinja “izmišlja stvari”.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 14. maj 2009. godine.

This post is also available in: English