Članak

Kujundžić: Porodični čovjek

4. Maja 2009.00:00
Odbrana Predraga Kujundžića počela sa izvođenjem materijalnih dokaza.

This post is also available in: English

Odbrana Predraga Kujundžića prezentirala je 76 materijalnih dokaza, među kojima nalaze vještaka, te zapisnik o saslušanju i pisane izjave desetak svjedoka ispitanih tokom suđenja. Vijeće će naknadno donijeti odluku o validnosti ovih dokaza.

Državno tužilaštvo tereti Kujundžića da je, kao komandant jedinice “Predini vukovi”, u sklopu napada na nesrpsko stanovništvo općine Doboj, tokom 1992. i 1993. godine izvršio, podsticao i pomagao ubistva, teška oduzimanja fizičke slobode, progon nesrpskog civilnog stanovništva, kao i druga nečovječna djela.

Jednom od tačaka optužnice Tužilaštvo BiH tereti Kujundžića da je od juna do decembra 1992. godine silovao i u seksualnom ropstvu držao maloljetnu svjedokinju 2.

Među uloženim dokazima je i veliki broj dokumenata o ličnim podacima svjedokinje 2, njenom liječenju u dobojskoj bolnici, vjenčanju i krštenju, te promjeni imena.

Tužilaštvo je prigovaralo nekim od ovih dokaza ističući da izlaze iz vremenskog okvira optužnice.

Kako bi pokazala “karakter i ličnost” optuženog kao porodičnog čovjeka, Odbrana je, između ostalog, uložila vjenčani list i rodne listove triju kćerki, kao i fakultetske indekse njegovih dviju kćerki.

Iznošenje materijalnih dokaza se nastavlja 11. maja 2009. godine, a do tada će Odbrana donijeti i konačnu odluku o tome da li će optuženi svjedočiti u svoju korist ili ne.

This post is also available in: English