Vijest

Potvrđena optužnica za zločine u Zvorniku

23. Aprila 2009.14:38
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika VRS-a za zločin počinjen 1992. godine nad civilima iz Zvornika.

Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio 22. aprila, tereti Ljubu Tomića (1964.) i Krstu Josića (1965.) za ratni zločin protiv civila.

Prema navodima optužnice, koja ima jednu tačku, obojica su 26. juna 1992. godine u mjestu Kozluk, općina Zvornik, “pucajući iz vatrenog oružja, lišili života tri bošnjačka civila”, dok je jedan uspio pobjeći.

Tomić i Josić su tokom rata bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da tokom postupka sasluša pet svjedoka i jednog vještaka, te izvede 24 materijalna dokaza.

Istragu protiv Tomića i Josića pokrenulo je tužilaštvo u Tuzli, ali je tamošnji sud odlučio da nije nedležan, te je predmet poslan Sudu BiH.

Tokom istrage, obojica optuženih su negirala da su počinili zločin, tvrdeći da nisu bili na licu mjesta u vrijeme počinjenja. Tužilaštvo tvrdi da je saslušalo svjedoke koji su prepoznali obojicu optuženih i povezali ih sa zločinom.

Tužilaštvo BiH je predložilo da Sud obojici izrekne mjere zabrane napuštanja boravišta, jer smatra da postoji mogućnost da bi mogli pobjeći.