Članak

Izvinjenje žrtvama napada

23. Aprila 2009.00:00
Dajući izjavu povodom nedavnog napada na dvije osobe u kompleksu zgrade Suda BiH, predsjednica Suda Meddžida Kreso uputila javno izvinjenje žrtvama napada.

This post is also available in: English

Predsjednica Državnog suda Meddžida Kreso javno je uputila izvinjenje i žaljenje “žrtvama brutalnog napada” koji se desio 21. aprila u dvorištu zgrade gdje su smještene pravosudne institucije, među kojima Sud BiH, Tužilaštvo BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

“Osjećam ljudsku i profesionalnu odgovornost prema žrtvama napada i ako se utvrdi da snosim dio krivice za ono što se desilo, spremna sam da snosim posljedice”, kazala je predsjednica Kreso.

U dvorištu zgrade pravosudnih institucija, 21. aprila ove godine, Tasim Kučević i Enver Spahić napali su dvije osobe, od kojih je jedna novinarka Federalne televizije iz Sarajeva. Više na http://www.youtube.com/watch?v=FA8LoBuYHUE

Neposredno nakon napada, obojici napadača izrečene su pravosnažne presude za organizovani kriminal i to na 12 i tri godine zatvora. U dvorištu su se našli kada su došli na izricanje presude nakon postupka u toku kojeg su se branili sa slobode.

Prije obraćanja predsjednice Suda održan je sastanak na kojem su bili prisutni glavni tužilac Milorad Barašin, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milorad Novković, zapovjednik Sudske policije Želimir Bošnjak i predstavnici Ministarstva pravde.

Zajedno su zaključili da će Ministarstvo, pod čijom je ingerencijom Sudska policija, provesti formalnu istragu kako bi se utvrdila “odgovornost za događaj”, potom da će analizirati “postojeće mjere” i “poduzeti aktivnosti radi poboljšanja internih procedura kako bi se unaprijedilo osiguranje kompleksa pravosudnih institucija”.

Također je zaključeno da će se ubrzati aktivnosti koje se odnose na “preuzimanje nadležnosti nad Sudskom policijom koja bi trebala biti pod ingerencijom Suda BiH a ne Ministarstva pravde”.

“Svi mi snosimo dio odgovornosti za ovaj nemili događaj. Svi snosimo odgovornost, bez obzira na formalnu odgovornost koja će biti utvrđivana u Ministarstvu pravde BiH”, poručila je Kreso.

Kučević i Spahić su nakon izricanja presude pušteni na slobodu zbog popunjenosti zatvorskih kapaciteta. Obojica su uhapšena u noći 22. aprila i nalaze se u pritvoru dok je u toku istraga zbog napada na dvije osobe.

This post is also available in: English