Članak

Trbić: Pitanja o svjedocima

20. Aprila 2009.14:47
Na statusnoj konferenciji koja je održana kao dio suđenja Miloradu Trbiću, Sudsko vijeće razmatralo pitanja u vezi s pisanim iskazom Vinka Pandurevića, te svjedočenje PW13, zaštićenog svjedoka Tužilaštva.

This post is also available in: English

Odbrana Milorada Trbića priložila je transkripte iz Haaga sa svjedočenja Vinka Pandurevića, koji je odbio svjedočiti u korist optuženog pred Sudom BiH.

Tužilaštvo BiH tereti Trbića da je, kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u pogubljenju više od 7.000 Bošnjaka u julu 1995. godine u Srebrenici.

Nakon što je Pandurević, bivši komandant Zvorničke brigade VRS-a, odbio svjedočiti u njenu korist, Odbrana je na statusnoj konferenciji 23. marta ove godine predložila da se kao dokaz uzme u razmatranje transkript njegovog svjedočenja u Haagu, gdje mu se trenutno sudi također zbog zločina u Srebrenici.

Milan Trbojević, branilac optuženog, saopćio je da je “transkripte sa ovog svjedočenja dobio prošle sedmice, a audiozapise danas”.

“Pošto toga ima jako puno, zamolio bih Odbranu da kaže koji su dijelovi transkripta važni i koje trebamo pregledati”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić.

Trbojević je rekao da će do sljedećeg ročišta izdvojiti relevantne dijelove, dok je Tužilaštvo najavilo da će zatražiti da se cjelokupni transkripti Pandurevićevog svjedočenja uvrste u spis.

Također se podiglo pitanje o svjedoku PW13, koji je već jednom odbio da svjedoči pred Sudom BiH. Na prošloj statusnoj konferenciji Odbrana je najavila da će pokušati stupiti u kontakt sa advokatom ovog svjedoka kako bi što prije dobili informaciju da li on želi svjedočiti.

“Stupio sam u kontakt s njegovim braniocem, koji je rekao da svjedok neće pristati na više svjedočenja”, izjavio je Trbojević.

Dalje je rekao da je Odjel za krivičnu odbranu (OKO) “opet zamolilo registar Tribunala da s njim stupi u kontakt u zemlji gdje je u zatvoru”, ali da to još nisu uspjeli.

Na zahtjev OSCE-a, Sudsko vijeće je također pojasnilo zaštitnu mjeru zaštićenog svjedoka A 46.

“Ovaj svjedok je svjedočio javno, pod pseudonimom, a zatražio je da se iskaz ne objavljuje javno u medijima, što mu je i odobreno”, pojasnio je predsjedavajući Davorin Jukić.

Suđenje se nastavlja 27. aprila 2009. godine.

This post is also available in: English