Članak

Bastah i ostali: Odbrana šutnjom

6. Aprila 2009.01:28
Uz savjet svog advokata, osumnjičeni Radenko Stanić odbio dati iskaz kao svjedok prvooptuženog Predraga Bastaha.

Odbrana Predraga Bastaha, optuženog za zločine u Vlasenici, pokušala je kao svjedoka saslušati Radenka Stanića, protiv kojeg Tužilaštvo BiH vodi istragu, ali je on odbio dati izjavu, rekavši da je razlog za to odluka da se u svom predmetu brani šutnjom.

“U tom predmetu on se brani šutnjom. Dakle, ne mogu mu se postavljati pitanja koja će ga inkriminirati. Stanića sam savjetovao da ne daje odgovore na bilo koja pitanja”, rekao je Veljko Čivša, Stanićev advokat, koji je bio prisutan na ročištu.

Uz Bastaha, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, Tužilaštvo BiH tereti i Gorana Viškovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za niz zločina počinjenih 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom Vlasenice.

Stanić je navodno tokom rata bio komandir policijske stanice u Vlasenici. Kao svjedok je pozvan 30. marta ove godine, kada se odazvao, ali je tražio advokata koji bi bio uz njega dok je u sudnici.

Uz Stanića, Tužilaštvo BiH sumnjiči Gorana Garića, Đorđa Ilića, Dragišu Tešića i Rajka Lošića da su od maja 1992. godine do neutvrđenog datuma 1996. godine sudjelovali u zločinu protiv čovječnosti.

Tužilaštvo osumnjičenima na teret stavlja protuzakonito zatvaranje i zlostavljanje civila Bošnjaka na području općine Vlasenica. Garić, Ilić i Lošić su bili policajci, a Tešić pritvorenik policijske stanice Vlasenica.

Sudsko vijeće je od Stanića uzelo lične podatke i upoznalo ga s pravima, ali svjedok nije polagao zakletvu jer je “osumnjičen za iste događaje”.

Milorad Potparić, Bastahov branilac, uspio je dobiti odgovor na pitanje da li je Stanić “rođeni Vlaseničanin, koji poznaje narod”.

“Nisam, rođen sam u Grabovici, a školu sam pohađao u Sarajevu. Radni vijek sam uglavnom proveo u Milićima. Uglavnom sam svoje vrijeme provodio u Grabovici i Milićima”, kazao je Stanić.

Na drugo pitanje, koje se ticalo svjedokovog angažmana u policiji tokom 1992. godine u Vlasenici, Stanić je, nakon intervencije svog advokata, odbio odgovoriti.

“U drugom predmetu moj branjenik se tereti za komandnu odgovornost. Dakle, inkriminirajuće bi bilo da odgovara na ova pitanja”, kazao je Čivša.

Sudsko vijeće je uz saglasnost Odbrane otpustilo svjedoka, ustvrdivši da bi ga bilo teško ispitivati “u ovakvim uslovima”.

Naredno ročište zakazano je za četvrtak, 9. april 2009. godine.