Članak

Vrdoljak: Potvrđena presuda

27. Marta 2009.00:00
Apelaciono vijeće potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Ivica Vrdoljak osuđen na pet godina zatvora zbog ratnih zločina u Derventi i Bosanskom Brodu.

This post is also available in: English

Odbivši kao neosnovanu žalbu Odbrane Ivice Vrdoljaka, Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je ovaj bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđen na pet godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1992. godine u Derventi i Bosanskom Brodu.

“Razmotrivši prvostepenu presudu i žalbene osnove, Apelaciono vijeće nalazi da prvostepeni sud nije počinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka tokom glavnog pretresa koje su mogle biti od utjecaja na zakonito i pravilno donošenje presude”, navodi se u drugostepenoj presudi.

Vrdoljak, bivši pripadnik 103. derventske brigade HVO-a, u julu 2008. je osuđen na pet godina zatvora zbog toga što je tokom juna i jula 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zatvorenika srpske nacionalnosti u objektu “Silos”, općina Derventa, te u skladištu robne kuće “Beograd” na području općine Bosanski Brod.

Odbrana optuženog uložila je žalbu početkom 2009. godine tražeći oslobađajuću presudu ili obnavljanje suđenja zbog “povreda krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te pogrešne primjene Krivičnog zakona”.

“Prvostepeni sud je pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, te pravilno postupio primijenivši Krivični zakon BiH i osuđujući optuženog na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Apelaciono vijeće je stoga odbilo kao neosnovanu žalbu branioca optuženog i potvrdilo prvostepenu presudu”, navodi se u presudi Žalbenog vijeća.

Povezani članci

This post is also available in: English