Članak

Kovać: Odgođeno ročište

27. Marta 2009.00:00
Još jedno ročište odgođeno zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Ante Kovaća.

This post is also available in: English

Ante Kovać, bivši zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji je optužen za zločine u Vitezu, nije se pojavio u sudnici “zbog lošeg zdravstvenog stanja”, te je ročište odgođeno za 31. mart.

U sudnici su bile prisutne vještakinje Radojka Golijanin i Marija Kaučić, koje su pregledale optuženog i njegov zdravstveni karton.

“Kako sam obaviješten, i oni su saglasni da optuženi ne može pristupiti. Suđenje ćemo nastaviti 31. marta, a do tada će vještaci dostaviti svoj pismeni nalaz i mišljenje. Ne bi bilo svrsishodno da se danas bavimo ovim, kada je neizvjesno da li će se optuženi moći pojaviti u sudnici na narednom ročištu”, kazao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Na prošlom ročištu, 25. marta, Kovać se pojavio u sudnici te istakao da se ne osjeća dobro i da nije u stanju pratiti suđenje, te je i tada odgođen nastavak glavnog pretresa.

Kovać je optužen da je tokom 1993. godine učestvovao u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila Bošnjaka u prostorije Radničkog univerziteta, SDK-a i Kinosale u Vitezu, gdje je, prema navodima optužnice, u nehumanim uslovima boravilo više od 250 zatvorenika. Osim toga, Tužilaštvo ga tereti i za silovanje dviju žena.

 

Povezani članci

This post is also available in: English