Članak

Sljedeće sedmice: Presuda za zločine u istočnoj Hercegovini

20. Marta 2009.00:00
Sud BiH će naredne sedmice izreći presudu dvojici optuženih za zločine počinjene na području istočne Hercegovine.

This post is also available in: English

U utorak, 24. marta, zakazano je izricanje presude Krsti Saviću i Milku Mučibabiću. Obojica su optuženi da su, kao djelatnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), učestvovali u progonu, zatvaranju, maltretiranju i ubistvima civila s područja istočne Hercegovine.

Istog dana Tužilaštvo BiH će, u sklopu dodatnog dokaznog postupka, saslušati jednog vještaka na suđenju Novaku Đukiću, optuženom za granatiranje Tuzle u maju 1995. godine.

Apelaciono vijeće Državnog suda će, u sedmici koja slijedi, razmatrati žalbe na prvostepene presude izrečene Šefiku Aliću i Zijadu Kurtoviću, bivšim pripadnicima Armije BiH, te Zdravku Mihaljeviću, nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Alić, koji je optužen za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Srpske Krajine, pred Žalbenim vijećem će se pojaviti 23. marta; Kurtović, kojeg Tužilaštvo tereti za zločine na području općine Mostar, 25. marta; a dan poslije i Mihaljević, koji je optužen za učešće u ubistvima i mučenjima civila u mjestu Tulice, općina Kiseljak.

Alić i Mihaljević nepravosnažno su oslobođeni optužbi, dok je Kurtović osuđen na 11 godina zatvora.

Iduće sedmice nastavljaju se tri suđenja za genocid u Srebrenici, za koji su optužena petorica bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske.

Još jedna statusna konferencija na suđenju Miloradu Trbiću održat će se u ponedjeljak, 23. marta, dok će se novi svjedoci Tužilaštva pojaviti na suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću – 23. i 27. marta, te Momiru Pelemišu i Slavku Periću – 25. i 26. marta.

Dva dana naredne sedmice, 23. i 26. mart, planirani su za nastavak dokaznog postupka Odbranâ Predraga Bastaha i Gorana Viškovića, koje Tužilaštvo smatra odgovornima za zločine počinjene na području općine Vlasenica.

Svoj dokazni postupak nastavit će i Odbrana Momira Savića, optuženog za zločine u Višegradu, koja će 24. marta bez prisustva javnosti saslušati zaštićenog svjedoka B, kao i Odbrana Radeta Veselinovića, čije se suđenje za zločine na području Hadžića nastavlja dan poslije.

Tužilaštvo će 23. i 25. marta nastaviti izvoditi svoje dokaze protiv Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića, optuženih za zločine u Ključu, dok se suđenje za zločine u Kazneno-popravnom zavodu Kula u Sarajevu, za koje su optuženi Radoje Lalović i Soniboj Škiljević, nastavlja 25. i 26. marta.

U srijedu, 25. marta, nastavit će se suđenje Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, za zločine počinjene nad Hrvatima zatočenim u bugojanskim logorima, te će se istog dana, a potom i u petak, 27. marta, pred Sudom pojaviti i Ante Kovać, koji je optužen za zločine u Vitezu.

Na klupi za svjedoke još jednom će se, u četvrtak, 26. marta, pojaviti optuženi Suljo Karajić, koji će odgovarati na unakrsna pitanja Tužilaštva o zločinima počinjenim 1994. i 1995. godine na području Bihaća.

Istog dana nastavlja se suđenje Feridu Hodžiću, bivšem komandantu Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica, optuženom za učestvovanje u zatvaranju i zlostavljanju civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, kao i Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, koji se terete za zločine počinjene u Kalinoviku.

This post is also available in: English