Članak

Vuković i Tomić: Određene aktivnosti

27. Februara 2009.18:43
Svjedok Tužilaštva BiH govorio o aktivnostima Drugog odreda Specijalne policije Šekovići na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Dragomir Stupar, bivši pomoćnik komandanta za pozadinu u Drugom odredu Specijalne policije Šekovići, posvjedočio je o “određenim aktivnostima” na području Srebrenice od “10. jula pa nadalje”.

“Ja sam bio zadužen za pozadinu, tako da ne mogu biti jasan koje su aktivnosti na terenu. Međutim, s obzirom na moje dužnosti, pozvan sam od strane Ljubiše Borovčanina da formiram logističku bazu u Bratuncu za pripadnike policije Šekovići i specijalnog odreda policije iz Zvornika”, rekao je svjedok.

Državno tužilaštvo tereti Vukovića i Tomića, bivše pripadnike Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, za učestvovanje u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici.

Prema navodima optužnice, obojica su 13. jula 1995. godine učestvovala u zarobljavanju, odvođenju i ubistvu više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničku zadrugu Kravica, općina Bratunac.

Prema iskazu svjedoka, logistička baza sadržavala je “priručnu podršku policiji”, koja se ogledala kroz distribuciju hrane i odjeće te “neznatnih količina goriva”.

“Mislim da sam 12. jula, na Petrovdan, ili dan nakon toga, otišao na kontrolu puta Sandići – Konjević Polje, gdje je vod policije Šekovići bio raspoređen, kako bih im donio hranu”, rekao je Stupar.

Na tom dijelu puta, dodao je on, zaustavljen je radi “prolaska delegacije”, u kojoj je vidio Ratka Mladića, koji je “stajao pored nekoliko autobusa koji su prevozili Bošnjake iz Srebrenice, i grupe od oko 20 Bošnjaka na livadi”.

“Vidio sam da se general Mladić obraća ljudima u autobusima. U njima su bili pripadnici bošnjačkog naroda iz Srebrenice. On im je prije svega rekao da se ne plaše i da će biti prebačeni na sigurno. Čini mi se da su s njim bili Ljubiša Borovčanin i Miloš Stupar”, dodao je svjedok.

Sud BiH je krajem jula 2008. godine na 40 godina zatvora nepravomoćno osudio Miloša Stupara zbog učešća u genocidu u Srebrenici, dok se za isti zločin Ljubomiru Borovčaninu sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Za učešće u genocidu u Srebrenici MKSJ tereti i Ratka Mladića, koji je u bjekstvu.

Svjedok je u sudnici kazao da ga je “na putu nazad ka Bratuncu”, u mjestu Kravica kod Zemljoradničke zadruge, zaustavio Rado Čuturić, komandir Drugog odreda Šekovići.

“Prepoznao sam pokojnog Radu Čuturića, koji mi je mahao da stanem. Kada sam stao, on i još dvojica vojnika su ušli u moje auto, i tada sam vidio da su Rade i jedan od vojika ranjeni. Nikog drugog nisam vidio u blizini Zadruge”, rekao je Stupar.

Prema sjećanju svjedoka, Čuturić je ispričao da je ranjen nakon što je jedan od Bošnjaka iz “grupe koju je policija privremeno obezbjeđivala”, oteo pušku od jednog policajca i ubio ga.

“Nakon toga sam hitao ka nekoj bolnici, ali sigurno nisam vidio u tom dijelu nikoga drugog, nije bilo čak ni policije koja je obezbjeđivala cestu. Kao da je taj dio izostao iz pažnje policije”, zaključio je svjedok.

Naredno ročište zakazano je za 3. mart 2009. godine.