Članak

Todorović i Radić: Smanjene zatvorske kazne

19. Februara 2009.10:21
Optuženima za zločin u selu Borkovac, općina Bratunac, preinačena prvostepena presuda i smanjena kazna za pet, odnosno četiri godine zatvora.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je odluku kojom je preinačena prvostepena presuda za zločine u selu Borkovac, općina Bratunac, i smanjena zatvorska kazna Mirku Todoroviću na 13, a Milošu Radiću na 12 godina zatvora.

Žalbeno vijeće je osudilo Todorovića i Radića kao “pomagače u počinjenju zločina protiv čovječnosti, progona, i to mučenjem i ubistvima”, zbog njihovog učešća u strijeljanju grupe civila bošnjačke nacionalnosti 20. maja 1992. godine u selu Borkovac.

Prvostepenom presudom su optuženi bili osuđeni na po 17 godina zatvora kao saizvršioci u zločinu protiv čovječnosti.

Prvostepeno vijeće je zaključilo da su optuženi, zajedno s grupom pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u zarobljavanju i mučenju grupe od 14 civila Bošnjaka koji su se krili u napuštenom kamenolomu, nakon čega su ubili njih sedmero.

Na prvostepenu presudu su obje strane uložile žalbu.

Apelaciono vijeće je prihvatilo samo jedan prigovor Odbrane, zaključivši da je u prvostepenoj presudi došlo do pogrešne primjene zakonskih odredbi, kada su naveli da su optuženi “krivi kao saizvršioci u zločinima za koje su osuđeni”.

“Žalbeno vijeće je ustanovilo da je u prvostepenoj presudi pogrešno primijenjena i zakonska odredba prilikom utvrđivanja da li su optuženi u odlučujućoj mjeri doprinijeli počinjenju zločina. Uz to, pogrešno je primijenjen i zakon kada su optuženi osuđeni za zatvaranje Bošnjaka”, stoji u saopćenju Suda BiH.

Zbog toga je Žalbeno vijeće odlučilo da su Todorović i Radić “van razumne sumnje krivi za pomaganje u vršenju progona kao zločina protiv čovječnosti”.

Todorović i Radić su krajem januara ove godine pušteni iz pritvora “po sili zakona”, jer nije u roku devet mjeseci od objavljivanja prvostepene donesena konačna presuda.

This post is also available in: English