Članak

Savić i Mučibabić: Sastanci policijskog rukovodstva

19. Februara 2009.00:00
Dodatni svjedok Tužilaštva kazao da je optuženi Savić organizirao sastanke rukovodstva policije na kojima se “nije razgovaralo o protjerivanju i hapšenju Bošnjaka”.

This post is also available in: English

Aleksandar Krulj, dodatni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločin u istočnoj Hercegovini, kazao je da je optuženi Krsto Savić “organizirao i rukovodio sastancima” Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje i stanica javnih bezbjednosti (SJB) Bileće, Gacka, Nevesinja, Ljubinja i Kalinovika koji su održavani 1992. godine.

“Na tim sastancima nije bilo govora o zločinima nad Bošnjacima, njihovom prisilnom preseljenju i zatvaranju. Ne mogu reći da je policija vršila iseljavanje Bošnjaka s tog područja”, kazao je Krulj, koji je tada bio načelnik SJB-a Ljubinje.

Svjedok je kazao da se “sjeća” da je Savić bio načelnik CSB-a Trebinje.

Uz Savića, nekadašnjeg načelnika CSB-a Trebinje, Tužilaštvo BiH tereti i Milka Mučibabića, bivšeg policajca, za zločin protiv čovječnosti počinjen u Nevesinju, Kalinoviku, Bileći i Gacku.

Optuženima se na teret stavlja nezakonito zatvaranje, mučenje, silovanje, prisilni nestanci, samovoljno uništavanje imovine, nanošenje velikih patnji, te primjenjivanje mjera zastrašivanja i terora.

Tokom ispitivanja, Tužilaštvo BiH je Krulju predočavalo rokovnik u kojem su vođeni zapisnici s pojedinih sastanaka rukovodstva policije iz istočne Hercegovine, ali se svjedok nije mogao tačno izjasniti čiji je to rokovnik.

“Ne sjećam se ovog sastanka kada je kao zadatak bilo hapšenje svih vojnih obveznika muslimanske i hrvatske nacionalnosti. Znam da nam je vojska tražila da privodimo vojne obveznike bez obzira na nacionalnost”, kazao je svjedok, te dodao da se “ne sjeća” ni drugog zadatka – privođenja vojnih obveznika srpske nacionalnosti.

Drugi dodatni svjedok Tužilaštva BiH bio je Davorin Kozomara, vještak medicinske struke. On je u svom nalazu i mišljenju cijenio zdravstveno stanje Hate Merhemić, koja je trebala biti saslušana kao svjedokinja Tužilaštva BiH na ovom suđenju.

“Radi se osobi koja ima 73 godine i gotovo je nepokretna. Kreće se samo unutar kuće i to uz pomoć štapa i pridržavanjem uz namještaj. Ima probleme sa respiratornim, srčanim i mokraćnim sustavom”, kazao je vještak, te dodao da bi bilo kakvo putovanje moglo izazvati “neugodnosti zbog bolova koji je prate”.

Kozomara je naglasio da je psihičko stanje svjedokinje normalno, te da nema razloga da se “s tog aspekta posumnja u kredibilitet iskaza”.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar.

Povezani članci

This post is also available in: English