Članak

Bastah i ostali: Karakterna osoba

19. Februara 2009.10:03
Prvi svjedok Odbrane Predraga Bastaha kazao da nikada nije viđao optuženog kako privodi ili maltretira civile.

Vojislav Nikolić, bivši rezervni policajac iz Vlasenice, kazao je da je tokom 1992. i 1993. godine bio “ispomoć pomoćniku komandira u stanici policije”, te da tokom tog vremena “nikada nije vidio privedene civile u stanici”.

“Meni niko nije naređivao da privodim. Bio sam u rezervnoj policiji i nismo imali te nadležnosti. Nisam čak ni viđao te pritvorenike. Bilo je uvijek dosta policije, možda se od njih nije vidjelo”, kazao je Nikolić, prvi svjedok Odbrane Predraga Bastaha.

Uz Bastaha, Državno tužilaštvo tereti i Gorana Viškovića za niz zločina počinjenih tokom 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice. Bastah je u to vrijeme, smatra Tužilaštvo, bio pripadnik rezervnog sastava policije, a Višković Vojske Republike Srpske (VRS).

Nikolić je u sudnici kazao da je Bastaha upoznao kao rezervnog policajca i “karakternu osobu”, za koju ne vjeruje da bi mogla počiniti zločin. Također je rekao da se “ne sjeća” da je optuženi pretukao maloljetnog Husu Kičića.

“Bastaha poznajem i on nije nasilnički raspoložen, ne znam da bi on mogao nekoga pretući. Uopšte se ne sjećam tog događaja, a sigurno bih to pamtio”, rekao je svjedok.

Kičić je u korist Tužilaštva svjedočio u septembru 2008. i tada je ispričao da ga je Bastah pretukao u junu 1992., kada je imao 16 godina.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Nikolić je rekao da “nije mnogo hodao gradom”, te da ne zna ništa o naoružavanju i iseljenju civila iz Vlasenice.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. februar 2009. godine.