Članak

Savić i Mučibabić: Pucnjava u kući

11. Februara 2009.00:00
Dodatna svjedokinja Tužilaštva BiH govorila o onome što je preživjela u svojoj kući u Nevesinju kada su je posjetili optuženi.

This post is also available in: English

Mediha Ćupina, dodatna svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u istočnoj Hercegovini, ispričala je da je optuženi Krsto Savić bio u njenoj kući i pucao u namještaj, dok je Mileta Mučibabić pregledao telefonski imenik.

“Živjela sam s mužem i dvoje djece u porodičnoj kući u Nevesinju. U sklopu kuće živio je moj djever i njegova supruga. Čula sam da se nešto ruši u djeverovom stanu i prešla sam preko zajedničkog balkona. Vidjela sam Miletu da bira po imeniku, dok je Kićo držao pušku”, kazala je svjedokinja.

Pojasnila je da su Krstu Savića zvali Kićo, a Mileta je Milko Mučibabić. Za obojicu je svjedokinja kazala da ih poznaje odranije, te da su bili u prijateljskim vezama prije rata.

Tužilaštvo BiH tereti Savića i Mučibabića za zločin protiv čovječnosti počinjen u Nevesinju, Kalinoviku, Bileći i Gacku. Optuženi Savić je obavljao funkciju načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, dok je Mučibabić bio policajac u Nevesinju.

Optuženima se na teret stavlja nezakonito zatvaranje, mučenje, silovanje, prisilni nestanci, samovoljno uništavanje imovine, nanošenje velikih patnji, te primjenjivanje mjera zastrašivanja i terora.

Svjedokinja Ćupina je kazala da je iz djeverovog stana “Kićo s njom prešao u njen dio kuće i pucao u regal”.

“Moja kćerka i njena prijateljica su došle i počele govoriti ‘nemoj, Kićo’. Mislile su da će me ubiti. On je spustio pušku i rekao: ‘Srbin ne bije ženu!’”, kazala je svjedokinja, istaknuvši da se to dogodilo u junu 1992. godine.

Ćupina je ubrzo nakon ovog incidenta napustila Nevesinje i otišla u Crnu Goru.

Druga dodatna svjedokinja Tužilaštva BiH bila je Munevera Rahimić, nekadašnja sutkinja Višeg suda u Mostaru.

“Odlazila sam na ekshumacije na području Gacka, Nevesinja, zapadnog Mostara i Čapljine. Ekshumacije u mjestu Čanja kod Nevesinja se posebno sjećam jer su tijela bila zakopana na velikoj dubini”, kazala je svjedokinja Rahimić.

Prema optužnici, 16. juna 1992. godine pripadnici Stanice javne bezbjednosti Nevesinje učestvovali su u napadu na selo Čanje, općina Nevesinje, pri čemu je ubijeno devet civila, koji su uz pomoć građevinske mašine zakopani u zajedničku grobnicu.

Odbrane optuženih nisu imale pitanja za svjedoka, istaknuvši da prigovaraju jer Tužilaštvo BiH u dodatnim dokazima izvodi nove dokaze, a ne pobija dokaze Odbrana.

Sudsko vijeće je odgovorilo da je taj prigovor ranije odbilo, te da to ponovo čini.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. februar 2009. godine.

Povezani članci

This post is also available in: English