Članak

Karajić: Priznanje ubistva

5. Februara 2009.14:20
Suljo Karajić u svom svjedočenju priznao i opisao ubistvo Amira Karajića, za šta ga tereti Tužilaštvo BiH.

This post is also available in: English

Pred Sudom BiH, Suljo Karajić, bivši pripadnik Armije BiH optužen za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, opisao je kako je u augustu 1994. godine u Bužimu ubio Amira Karajića zvanog Kolač, tadašnjeg pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Prema navodima optužnice, Karajić je 4. augusta 1994. godine ispred motela “Radoč” u Bužimu, gdje su bili zatvoreni pripadnici NOAPZB-a, Amiru Karajiću zvanom Kolač “u predio grudnog koša ispalio kratki rafal”, te ga tako ubio.

Karajić je ispričao kako je u oktobru 1993. godine teško ranjen u glavu, te kako ga je, nakon povratka na liniju, Kolač pozvao na “motorolu” i provocirao ga, te mu “opisao tok ranjavanja”, iz čega je zaključio da ga je on i ranio.

“Kad sam poslije čuo da je u pritvoru u Bužimu, pošao sam da ga vidim. Nisam imao namjeru da ga ubijem. Imao sam namjeru da uživam kad ga vidim poniženog i bespomoćnog. Kad sam ga pozvao, rekao mi je: ‘Gdje si ti, nakazo…’ Ja se ne sjećam više ničega, ni kako sam podigao pušku i opalio… Samo znam da se kraj mene stvorio komandir policije i rekao da predam oružje”, ispričao je optuženi.

Prema njegovom iskazu, u vrijeme kada je pucao u Kolača “nije bio svjestan šta radi”.

“Meni je teško jer sam sad svjestan da sam uradio nešto strašno. Žao mi je i kajem se za to. Jednostavno, to je tad bilo jače od mene”, kazao je Karajić i dodao da je, kada je prije nekoliko godina u Bihaću davao izjavu kao osumnjičeni, negirao da je to uradio jer “još nije bio spreman na odgovornost”.

“Danas sam svjestan ozbiljnosti i spreman sam na odgovornost za ono što sam uradio, i za šta se kajem”, kazao je Karajić.

Iako ga optužnica tereti da je u vrijeme izvršenja zločina bio pripadnik Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Karajić je rekao da od 4. jula 1994. godine nije pripadao nijednoj jedinici.

Optuženi je negirao i tvrdnje nekih svjedoka Tužilaštva koji su svjedočili da su bili s njim u vrijeme kada je ubio Amira Karajića, ističući da je tada bio sam.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog, njegovo ispitivanje će se nastaviti 12. februara 2009. godine.

This post is also available in: English