Članak

Sljedeće sedmice: Završne riječi i svjedočenja optuženih

30. Januara 2009.00:00
Prvu sedmicu februara pred Sudom BiH obilježit će iznošenje završnih riječi na suđenju za zločine u Vojnom, te svjedočenja optuženih u dva slučaja pred Odjelom za ratne zločine.

This post is also available in: English

Odbrane Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića i naredne sedmice –5. i 6. februara – nastavit će sa iznošenjem svojih završnih riječi.


Tužilaštvo ovu četvoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen u logoru Vojno kraj Mostara, koji je postojao od jula 1993. do marta 1994.godine. Optuženi su za učešće u ubistvima, mučenju, silovanju i zatvaranju Bošnjaka, među kojima je bilo i žena i djece.


U srijedu, 4. februara, u svoju korist će svjedočiti Milko Mučibabić, nekadašnji policajac iz Nevesinja, koji je sa Krstom Savićem, bivšim načelnikom Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, optužen za zločine nad Bošnjacima iz istočne Hercegovine.


Narednog dana, na klupi za svjedoke pojavit će se i optuženi Suljo Karajić, bivši komandir voda Vojne policije pri Petom korpusu Armije BiH, kojeg Tužilaštvo tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen 1993. i 1994. godine na širem području Bihaća.


U ponedjeljak i srijedu, 2. i 4. februara,nastavljaju se suđenja Momiru Saviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za zločine u Višegradu, te Nisvetu Gasalu, MusajbuKukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, koji su optuženi za zločine nad bugojanskim Hrvatima.


Dokazni postupak Odbrane Predraga Kujundžića nastavlja se 2. i 6. februara. Ovog bivšeg komandanta jedinice“Predini vukovi” Tužilaštvo BiH tereti za zločine u Doboju.


Na suđenju Miloradu Trbiću, koji je optužen za genocid u Srebrenici, Sudsko vijeće bi trebalo donijeti odluku o izvođenju dodatnih dokaza koje je predložilo Tužilaštvo na jednom od prethodnih ročišta.


Novi svjedoci Odbrane Ante Kovaća iskaz će dati na ročištima zakazanim za 3. i 5. februar. Bivšeg zapovjednika Brigadne vojne policije Viteške brigade HVO-a, Tužilaštvo tereti za zatvaranje civila Bošnjaka u različite objekte u Vitezu, kao i za silovanje dviju žena.


Tri dana naredne sedmice – 3, 4. i 5. februar – nastavit će se suđenje Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, bivšim policajcima koje Tužilaštvo smatra odgovornim za učešće u srebreničkom genocidu, odnosno za strijeljanje više od 1.000 muškaraca u Kravici, 13. jula 1995. godine.


Dana 4. februara Tužilaštvo nastavlja izvoditi dokaze o učešću Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića u zločinima počinjenim 1992. na području Ključa, a istog se dana nastavlja suđenje Gojku Kličkoviću, Jovanu Ostojiću i Mladenu Drljači, optuženima za zločine u Bosanskoj Krupi počinjene 1991. i 1992. godine.


U četvrtak, 5. februara, planiran je nastavak suđenja Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, kojima se na teret stavljaju zločini počinjeni u Kalinoviku 1992.godine.

This post is also available in: English