Članak

Kovać: Ispunjavanje uslova

29. Januara 2009.05:29
Ukoliko Ante Kovać želi izaći iz pritvora, mora ispuniti uslove iz sudskog rješenja.

 

Sud BiH je predložio Odbrani Ante Kovaća da ispuni uslove iz rješenja opuštanju iz pritvora ili da podnese novi prijedlog.

Do ovoga je došlo nakon što je Odbrana zatražila puštanje optuženog, a nije dostavila dokaze o uknjižbi imovine koja je predložena kao jamstvo.

 

Tužilaštvo BiH tereti Antu Kovaća da je, kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), naređivao i odobravao zatvaranje civila Bošnjaka u prostorije Radničkog univerziteta, kinosale i SDK-a u Vitezu, kao i za silovanje dviju žena.

 

Odbrana je u novembru prošle godine zatražila da se optuženi pusti iz pritvora, predloživši jamstvo od oko 700.000 KM protuvrijednosti nepokretne imovine, čiji su vlasnici optuženi i njegov sin.

 

Sud je prihvatio ovaj prijedlog, zatraživši da Odbrana dostavi potvrdu o uknjižbi imovine optuženog.

 

“Rješenje o puštanju iz pritvoraje pravosnažno, ali se trebaju ispuniti uslovi. Ukoliko to niste u mogućnosti da uradite, možete podnijeti drugi prijedlog”, kazao je Šaban Maksumić,predsjedavajući Sudskog vijeća, istaknuvši da se ponuđeno jamstvo može isplatitii u gotovini.

 

Na ovom suđenju saslušan je Zlatko Krišto, svjedok Odbrane, koji je govorio o poznanstvu sa optuženim, te svjedokom C.

 

S većeg dijela njegovog svjedočenja javnost je bila isključena, u cilju zaštite identiteta svjedoka C, koji je u korist Tužilaštva iskaz dao također bez prisustva javnosti.

 

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja zakazan je za 3. februar 2009. godine.

 

Povezani članci