Članak

Trbić: Odlazak u Zvornik

19. Januara 2009.14:37
Državno tužilaštvo na statusnoj konferenciji predložilo saslušanje šest dodatnih svjedoka, dok se Odbrana tome usprotivila nazivajući prijedlog “neozbiljnim zamajavanjem suda”.

This post is also available in: English

Na suđenju Miloradu Trbiću, bivšem pomoćniku načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za genocid u Srebrenici, Državno tužilaštvo iznijelo je prijedlog za uvođenje utvrđenih činjenica te najavilo saslušanje “šest dodatnih svjedoka i nekoliko materijalnih dokaza”.

Prije nego što Sudsko vijeće donese odluku o ovim prijedlozima, u ponedjeljak, 26. januara 2009. godine, bit će organizovan odlazak u Opštinski sud u Zvornik radi saslušanja zaštićene svjedokinje Tužilaštva BiH koja je “slabog zdravstvenog stanja”.

Tužilaštvo tereti Trbića da je u julu 1995. godine, u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa drugim pripadnicima vojske i policije, učestvovao u pogubljenju preko 7.000 muškaraca, te time počinio genocid u Srebrenici.

Tužilac Kwai Hong Ip obavijestio je Sud da je Tužilaštvo tokom novogodišnje pauze “pregledalo izvedene dokaze“ te došlo do zaključka da postoje “bitne stvari iz optužnice koje bi mogle biti bolje potkrijepljene dokazima”.

Zbog toga je, pojasnio je Ip, predloženo saslušanje šest novih svjedoka, od kojih su dva vještaka balističara. Za izvođenje ovih dokaza, tvrdi tužilac, potrebna su “dva sudska dana”.

Odbrana Milorada Trbića usprotivila se izvođenju dodatnih dokaza, ocijenivši prijedlog Tužilaštva “neprincipijelnim i nezakonitim”.

“Ne postoje valjani razlozi zašto tužilac tek sada predlaže ove svjedoke. Za mene je ovo neozbiljno zamajavanje suda. Predlažem da se optuženi pusti iz pritvora, pa onda možemo do beskonačnosti izvoditi dokaze”, kazao je Milan Trbojević, branilac optuženog.

Milorad Trbić se u pritvoru nalazi od njegovoga transfera iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ) 11. juna 2007., a suđenje mu je započelo 8. decembra iste godine.

Sudsko vijeće uvrstilo je u spis podnesak Tužilaštva, dok će konačnu odluku donijeti naknadno, naglasivši da se nada da će ovo biti “posljednji podnesak Tužilaštva”.

Na ovoj statusnoj konferenciji govorilo se i o saslušanju dvoje zaštićenih svjedoka koje je Tužilaštvo ranije najavilo.

Također, na statusnoj konferenciji govorilo se i o zaštitnim mjerama koje će biti obezbijeđene zaštićenom svjedoku P13, međutim javnost je bila isključena s tog dijela ročišta.

Osim ove, na suđenju Trbiću bile su održane još dvije statusne konferencije na kojima su se Tužilaštvo i Odbrana izjašnjavali o izvođenju dodatnih dokaza.

This post is also available in: English