Članak

Pelemiš i Perić: Razlozi za pritvor

2. Decembra 2008.00:00
Državno tužilaštvo podnijelo Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora dvojici bivših pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske optuženih za genocid.

This post is also available in: English

David Schwendiman, tužilac na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, tražio je produženje pritvora za dvojicu optuženih, istaknuvši da postoji “opasnost od bjekstva, opasnost da će utjecati na svjedoke ili pomagače”, kao i da bi njihovo puštanje na slobodu “poremetilo javni red i mir povratnika i žitelja podneblja Zvornika”.

Odbrane dvojice optuženih usprotivile su se prijedlogu, ocijenivši ga “paušalnim i nekonkretizovanim”, te predložile Sudu da se njihovi klijenti brane sa slobode uz mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

Sud će naknadno donijeti odluku.

Momir Pelemiš i Slavko Perić nalaze se u pritvoru od 5. novembra ove godine, kada su ih uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Sud BiH je 1. decembra potvrdio optužnicu kojom se terete za genocid počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Pelemiša, kao zamjenika komandanta i načelnika štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Perića, kao pomoćnika komandanta za bezbjednost iste brigade, Tužilaštvo BiH tereti da su “planirali, naredili i podržavali” ubistva zarobljenih Srebreničana koji su dovedeni u školu “Kula” u Pilici, općina Zvornik.

Miodrag Stojanović, Perićev branilac, kazao je da njegov klijent “nije čovjek koji bi bježao”, jer se od 2003. godine “nekoliko puta dobrovoljno javio istražiteljima Suda u Haagu, Tužilaštva BiH i pripadnicima SIPA-e”.

“Nemam gdje da bježim. Ja sam nevin čovjek i bio sam udaljen 17 kilometara od mjesta događaja koji mi se stavljaju na teret. Nikada nisam osuđivan”, rekao je Pelemiš na izjašnjenju o produženju pritvora.

Optuženi Perić kazao je Sudu da je “miran i dostojanstven čovjek”, te se usprotivio mjerama produženja pritvora, jer ima “porodicu koju mora izdržavati”.

“Razlozi za pritvor u ovom slučaju mnogo su jači od porodičnih razloga koje su naveli optuženi”, kazao je tužilac Schwendiman, i dodao da bi blaže mjere zabrane bile “nedovoljne”.

This post is also available in: English