Članak

Još jedna optužnica za Jajce

2. Decembra 2008.14:29
Zbog zločina počinjenih u Jajcu, Državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv dvije osobe koje se nalaze na području druge države.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Jove Jandrića i Slobodana Pekeza zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1992. godine na području općine Jajce.

Za Jandrićem i Pekezom je raspisana međunarodna potjernica, a prema saznanjima Tužilaštva BiH, trenutno se nalaze na području Republike Srbije, gdje su i “saslušani kao osumnjičeni”.

Državno tužilaštvo tereti Jandrića i Pekeza da su, kao pripadnici vojske i policije Republike Srpske, sudjelovali u ubijanjima i namjernom nanošenju tjelesnih patnji civilima bošnjačke nacionalnosti koji su živjeli u mjestima Ljoljići i Čerkazovići, općina Jajce.

Prema optužnici, Jandrić i Pekez su, zajedno sa grupom vojnika, 10. septembra 1992. godine sakupili civile iz Ljoljića i Čerkazovića te ih pod prijetnjom oružjem odveli do mjesta zvanog Draganovac, gdje su im oduzeli sve vrijedne stvari koje su imali.

Potom su ih, navodi se u optužnici, odveli do mjesta Tisovac, “naredili da se poredaju na ivicu provalije” i rafalnom paljbom pucali na njih. Tužilaštvo BiH smatra da su na ovaj način ubijena 23 civila, dok je više osoba teže i lakše ranjeno.

Jandrić i Pekez se spominju kao saizvršioci zločina u Jajcu u optužnici Tužilaštva BiH protiv Mirka (Špire) Pekeza, Mirka (Mileta) Pekeza i Momira Savića, koji su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 71 godinu zatvora.

Apelaciono vijeće nedavno je potvrdilo kaznu za Mirka (Mileta) Pekeza, koji je osuđen na 29 godina zatvora, dok je postupak protiv ostale dvojice optuženih, osuđenih na po 21 godinu, vraćen na ponovno suđenje.

This post is also available in: English