Članak

Kovać: Smanjen broj svjedoka Odbrane

20. Novembra 2008.10:37
Nakon što je Odbrana predložila saslušanje 41 svjedoka, Sud BiH odlučio da njihov broj mora biti smanjen.

 

BiH je smanjio broj svjedoka koje je predložila Odbrana Ante Kovaća, optuženog za ratni zločinu Vitezu, smatrajući da neki od njih “nisu relevantni” za ovaj predmet.

“Nekoliko svjedoka je trebalo svjedočiti o okolnostima koje nisu relevantne. To Sud ne odobrava, te smatra da se time ne krši pravo na odbranu optuženog”, kazao je Šaban Maksumić, predsjednik Sudskog vijeća.

Odbrana Ante Kovaća je na prošlom ročištu predložila saslušanje 41 svjedoka, kako bi pobili navode optužnice Tužilaštva BiH. Sud nije precizirao za koliko je smanjen ovaj predloženi broj svjedoka.

Kovaću se optužnicom na teret stavlja da je, kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u hapšenju i zatvaranju Bošnjaka u Vitezu tokom 1993. godine.

Tužilaštvo BiH ga tereti i za silovanje dviju žena.

Sudsko vijeće je ograničilo dužinu ispitivanja svjedoka na oko 45 minuta po osobi.

Sud BiH je također razmatrao stavove Tužilaštva BiH i Odbrane u vezi s pritvorom, te ga produžilo iz straha od mogućeg bijega optuženog. Kovać se u pritvoru nalazi od februara ove godine.

Odbrana optuženog je ranije ponudila jamstvo za puštanje iz pritvora u iznosu od oko 500.000 maraka, ali su prijedlog povukli “kako bi se pokušali dogovoriti sa Tužilaštvom BiH da li je potreban taj iznos ili da ponude nešto više”. “Kovać je spreman ponuditi svu svoju imovinu kako bi bio pušten iz pritvora”, kazao je Dragan Barbarić, branilac optuženog.

Ako Tužilaštvo BiH i Odbrana postignu dogovor, onda će Sudsko vijeće razmatrati da li da se pritvor zamijeni jamstvom.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. novembar 2008. godine.

Povezani članci