Članak

Brammertz: Uskoro novi istražni materijali

12. Novembra 2008.00:00
Nakon sastanka sa predstavnicima Tužilaštva BiH, Brammertz je kazao da će u BiH uskoro biti prebačeni dodatni predmetni i istražni materijali.

This post is also available in: English

 Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ), nakon sastanka sa rukovodstvom Tužilaštva BiH najavio je da će u idućem periodu prebaciti nove istražne materijale u BiH.

Brammertz je trenutno u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji, zbog pisanja izvještaja o suradnji zemalja ovog regiona sa Haškim tribunalom, koji će podnijeti krajem ovog mjeseca Vijeću sigurnosti UN-a.

 Tokom sastanka u Tužilaštvu BiH Brammertz je kazao da su razgovarali o budućoj suradnji, koja je i do sada “išla u oba pravca”. 

“Razgovarali smo o dodatnim predmetnim spisima i istražnim materijalima koje će moj ured prebaciti tokom sljedećih mjeseci ovom tužilaštvu”, dodao je Brammertz, istaknuvši da je u proteklih 18 mjeseci Tužilaštvo iz Haaga pružilo pomoć tužiocima iz BiH u 90 predmeta.

Na sastanku je bilo riječi i o predmetima koji su do sada prebačeni iz Haaga na procesuiranje domaćem pravosuđu, kao i o onima za koje je Tribunal dao svoju ocjenu.

“Naši odnosi i suradnja s Haagom nikada nisu bili bolji, kako na predmetima koji su prebačeni tako i na onima koji tek trebaju da se rade”, kazao je David Schwendiman, šef Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Milorad Barašin, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, kazao je da ima puno prepreka pri procesuiranju predmeta ratnih zločina, ali da uz pomoć iz Haaga, te uz napore tužilaca, očekuje procesuiranje sve većeg broja takvih predmeta.

Tokom sastanka sa Brammertzom razgovaralo se i o regionalnoj suradnji između tužilaca koji se bave ratnim zločinima iz cijele regije, te je najavljeno da će u narednom periodu biti održan zajednički sastanak na kojem će svi biti prisutni.

“Neke stvari su uspješno dogovorene, ali ima problema – kao što je prebacivanje postupaka, razmjena materijala, te neizručivanje vlastitih državljana – koji se trebaju riješiti”, kazao je Brammertz.

Prije posjete BiH, Brammertz je boravio u Hrvatskoj, a iduće sedmice planira otiću u Srbiju.

Tokom boravka u BiH glavni haški tužilac je još jednom podsjetio da je hapšenje dvaju preostalih bjegunaca – Ratka Mladića i Gorana Hadžića – “najveći prioritet Haškog tribunala”.

“Države iz ove regije moraju surađivati sa Haškim tribunalom kako bi se pred licem pravde našli bjegunci, kao Mladić i Hadžić. To je od ključne važnosti za žrtve, a ujedno će omogućiti Haškom tribunalu da uspješno ispuni svoj mandat. Uz to, to je pitanje kredibiliteta međunarodne zajednice i pravde”, kazao je Brammertz.

Osim sa Tužilaštvom BiH, Brammertz je imao sastanke u Predsjedništvu BiH, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu pravde, a narednog dana će se sastati sa predstavnicima iz Republike Srpske, te sa žrtvama.

This post is also available in: English