Članak

Trbić: Bez saznanja o genocidu

10. Novembra 2008.00:00
Optuženi Milorad Trbić obratio se Sudskom vijeću kako bi pojasnio da on “nema saznanja o tome da se u Srebrenici dogodio genocid”.

This post is also available in: English

Na još jednoj statusnoj konferenciji, Milorad Trbić, bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske optužen za genocid u Srebrenici, istakao je da nikada nije imao saznanja da je genocid počinjen u tom gradu, te da za taj zločin “ne može davati pravnu kvalifikaciju”.

Na prošlom ročištu, 3. novembra2008. godine, Milan Trbojević, Trbićev branilac, usprotivio se izvođenju dodatnih dokaza Tužilaštva o genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici, kazavši da je “nesporno da se u Srebrenici dogodio genocid”, ali da predloženi svjedoci nemaju saznanja o Trbiću.

Na istom ročištu, na upit Davorina Jukića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, optuženi Trbić je kazao da se “slaže sa svojim braniocem”, dok je na današnjem ročištu pojasnio da se slaže “samo sa protivljenjem izlaganju dodatnih svjedoka”, dok o genocidu “ništa ne zna”.

Trbić je optužen za genocid i učešće u prisilnom preseljenju i pogubljenju Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Sud je tražio pojašnjenje i od branioca Trbojevića, koji je kazao da je Odbrana samo željela “izraziti protivljenje” izvođenju dokaza koji se bave “sve ukupnim zločinom”, dok o ulozi samog Trbića “nemaju saznanja”.

“Trbić je bio niski oficir, te kao takav nije imao saznanja ni o dešavanjima unutar polja djelovanja Zvorničke brigade, a da ne govorimo o Bratunačkoj brigadi ili specijalnoj policiji. Samo smo željeli reći da nema potrebe da zovemo žrtve koje su preživjele mučenje i patnje, i da ih ponovo preživljavaju, a koje nemaju direktna saznanja o Trbiću”, pojasnio je Trbojević.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je iznijelo prijedlog za izvođenje dodatnih dokaza, međutim pošto prijevod na domaći jezik nije bio finaliziran, Odbrana i Sud nisu se mogli izjasniti o ovome prijedlogu.

Naredna statusna konferencija zakazana je za 17. novembar 2008. godine, kada će Sud donijeti odluku o izvođenju dodatnih dokaza Tužilaštva.

This post is also available in: English