Članak

Savić i Mučibabić: Čuvanje zatvorenika

5. Novembra 2008.00:00
Svjedok Tužilaštva govorio o čuvanju civila koji su bili zatvoreni u Kalinoviku, te paljenju sela oko ovog grada.

This post is also available in: English

Milan Lalović, bivši pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, ispričao je kako je do jula 1992. godine u školi u ovom mjestu “čuvao muškarce koje je SUP (Sekretarijat unutrašnjih poslova) pritvorio”.

“Prvo su im podijeljeni neki pozivi i oni su se javljali u SUP svaki dan i išli na radnu obavezu. Jedno jutro su došli i onda ih je SUP pritvorio. Mi smo ih čuvali”, ispričao je Lalović, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Krsti Saviću i Milku Mučibabiću.

Savić je, prema navodima optužnice, bio načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, u čijoj su nadležnosti bili SJB Kalinovik, Bileća, Gacko i Nevesinje, te ga Tužilaštvo smatra odgovornim za zločine počinjene na području ovih općina. Mučibabić je bio policajac u Nevesinju i optužen je za učešće u zločinima u ovom gradu.

Prema Laloviću, muškarci iz škole su prebačeni u “Barutni magacin”, da bi u školu bili dovedeni “muškarci i žene iz Jeleča, Gacka i Kalinovika”.

“Ja sam samo stajao pred vratima. Dolazile su paravojne formacije i nasilno ulazile u školu. Šešeljevci su najviše pravili nerede. Ja sam uvijek ostajao napolju, nisam htio da se petljam. O tome sam obavještavao svoje nadređene”, rekao je svjedok, te dodao da oko škole nije bilo vojske, nego je “samo policija bila tu”.

Lalović je još ispričao da je po “naredbi pretpostavljenih – komandira i načelnika” – učestvovao u paljenju sela Sočani, zajedno sa još “40 do 50 policajaca”.

Tužilaštvo je saslušalo i Madžida Smajkića, istražitelja Državne agencije zaistrage i zaštitu (SIPA), koji je učestvovao u pretresanju stana Milka Mučibabića u Nevesinju, 7. septembra 2007. godine.

Smajkić je rekao da je u kući optuženog pronašao polu automatsku pušku, municiju, te dvije ručne bombe.

Osim za zločin protiv čovječnosti, Mučibabić je optužen i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja.

Suđenje se nastavlja 6. novembra 2008. godine.

Povezani članci

This post is also available in: English